Suđenje

Eksploatirao radnike iz BiH i zaradio dva milijuna maraka

sud bih
07.06.2016.
u 09:00

Pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Srpku Vučenoviću, optuženom za “pranje” oko dva milijuna konvertibilnih maraka u razdoblju od 2008. do sredine 2013. godine, prenosi Balkan Justice Report.

Vučenović je optužen da je na svoje račune u više banaka na području Republike Srpske primio oko 730.000 dolara i 512.000 eura, koji potječu od trgovine ljudima.

U optužnici je opisano, prenosi BIRN BiH, da je novac primao od offshore kompanija s Paname, Novog Zelanda, iz Hong Konga, osoba iz Azerbajdžana, kao i od braće Milana i Bože Vučenović.

Protiv braće Vučenović i još 11 optuženih trenutačno je u tijeku suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine zbog trgovine ljudima, odnosno radne eksploatacije radnika iz Bosne i Hercegovine u Azerbajdžanu.

U uvodnim riječima, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine istaknulo je kako će dokazi pokazati da je Srpko Vučenović “prao” novac i da je kupovao nekretnine, strojeve i druge stvari kako bi prikrio podrijetlo novca. Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine najavili su kako će dokazati i da je optuženi znao da novac potječe od kaznenog djela.

Branitelj Srpka Vučenovića Dragiša Jokić kazao je da Tužiteljstvo BiH neće dokazati tvrdnje da je njegov klijent “prao” novac i da je znao da potječe od trgovine ljudima.

U ovom predmetu svjedočio je Nikola Savić iz Gradiške, čiju su sudbinu doživjele stotine drugih radnika koji su se otisnuli u nekadašnju sovjetsku republiku kako bi prehranili obitelji.

“Otišao sam raditi u Azerbajdžan 7. svibnja 2009. godine preko poduzeća “Serbaz”. Obećali su mi satnicu između pet i devet dolara, plaćeno liječenje i tri obroka dnevno. Kada sam stigao u Azerbajdžan sve je, međutim, bilo drukčije. Uzeli su mi putovnicu i s drugim me radnicima smjestili u neuvjetne kuće. Nismo imali hranu, toplu vodu ni bilo kakvu zdravstvenu zaštitu. Naprotiv, izgladnjivan sam, fizički izrabljivan i ostavljen umrijeti” dio je potresnog svjedočenja Nikole Savića.

Prvobitno je optužnicu u ovom predmetu podiglo Posebno tužiteljstvo Republike Srpske u ljeto prošle godine, a Okružni sud u Banjoj Luci proglasio se nenadležnim, nakon čega je optužnica proslijeđena Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?