Skandal u sudu

Optuženi za zločine pijan na suđenju

26.03.2016.
u 08:00

Suđenje Veljku Papiću za zločine počinjene na području Sarajeva odgođeno je pred županijskim sudom u Sarajevu jer je optuženi došao u alkoholiziranom stanju. Predsjedateljica Sudskog vijeća Jasmina Begić kazala je da se suđenje ne može održati jer je optuženi došao u sud u alkoholiziranom stanju te dodala da će uvesti sankcije ako se to ponovi. Papić se tereti da je, kao zapovjednik bataljuna 1. sarajevske brigade pri VRS, nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad, izlažući ih životnoj opasnosti.

Prema optužnici, ovi zločini počinjeni su od 1992. do 1994. godine. Iduće ročište zakazano je za 14. travnja. Na prethodnom suđenju svjedok je rekao da ga je optuženi Veljko Papić pljusnuo dva puta dok je obavljao radove u naselju Grbavica. - Od Papića sam primio dvije pljuske... Ne znam što je bilo u pitanju, nije mi jasno zbog čega, kazao je Esad Hrustić, koji je 1992. bio u radnom vodu na Grbavici. Po njegovim riječima, došla su dva vojnika i pozvala sve vojno sposobne muškarce javiti se u zapovjedništvo.

- Svako jutro smo se morali javljati u skladište “29. novembar”, tu je vršena kontrola... Civil starijih godina bio je zadužen za radni vod, on je određivao zadatke, prisjetio se svjedok. Na pitanje tužiteljice Nives Kanevčev poznaje li optuženog Papića, odgovorio je potvrdno, ne mogavši ga sa sigurnošću prepoznati u sudnici. Dodao je da je Papić bio zapovjednik vojske u naselju Grbavica. Nakon optužbi da su pripadnici radnog voda formirali sindikat, kako je svjedok kazao, počela su maltretiranja, postrojavanja i šišanja. Po njegovu iskazu, nisu se imali kome žaliti.

- Papić nas je jedan dan odveo u zgradu u Zagrebačkoj ulici i naređeno nam je da svaki komadić drveta iznesemo.

Rekao je da će, ako to ne uradimo, prvi biti ubijen Nedžad..., ispričao je Hrustić. Za optuženog je svjedok kazao da je “imao utjecaj jer je zapovjednik”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?