Konfuzija u slučaju “Mrkva”

Sud u Sarajevu demantira sam sebe

tuziteljstvo sz
30.03.2016.
u 09:00

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu je u više od 70 uhićenja asistiralo SIPA-i i FUP-u u predmetima poput “Mrkve”, “Lipsticka”, “Corala”, “Tanga”... Uskoro se, izjavila je za Faktor glavna tužiteljica Dalida Burzić, očekuje epilog ovih akcija.

- Kada je u pitanju akcija “Coral”, u kojoj je uhićen Alen Čengić i ostali zbog kriminala u Holiday Innu, istraga se privodi kraju i uskoro se može očekivati podizanje optužnice protiv velikog broja osoba, kaže Burzić. Što se tiče slučaja “Mrkva”, tu je izgubljen pritvor što je, tvrdi Burzić, za Tužiteljstvo bilo veliko i neugodno iznenađenje.

- Pritvor smo prema osumnjičenima izgubili nakon što je Županijski sud rekao da nema osnovane sumnje da su počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Žalbama koje su uložene, nakon toga je to riješeno i to tako što je Vrhovni sud potvrdio da postoji osnovana sumnja, pa je onda Županijski sud u Sarajevu morao sam sebe demantirati.

Čak je Županijski sud u svojoj odluci iznosio netočne navode Vrhovnog suda FBiH na što ih je taj sud u svojoj odluci i upozorio. Ipak, postojanje osnovane sumnje je Županijski sud potvrdio, ali je onda rekao da nema mjesta u pritvoru i određene su neke od mjera zabrane.

Ovdje se radi o organiziranom kriminalu u vezi s četiri kaznena djela, a prijedlog za pritvor je išao na 33 strane, dok je ta sporna i nezakonita odluka Županijskog suda u Sarajevu bila ne neke tri strane i bez ikakavog obrazloženja. Zamislite koliki je trud uložio tužitelj radeći na tom prijedlogu za pritvor, kaže Burzić.

U slučaju “Mrkva”, osumnjičeni su Adnan Mrkva, Amel Ćapin, Ermin Špilja, Adis Biberović i Arif Malići. Radi se o organiziranom kriminalu, više kaznenih djela, među kojima je i porezna utaja “teška” 5,5 milijuna maraka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?