Irena Martinović

Donatorska večera, i to za pomoć Pedijatriji Mostar

Irena Martinović
Misijana Brkić-Milinković
28.10.2013.
u 09:46

Prihod namijenili Odjelu pedijatrije SKB Mostar za nabavu uređaja za dijagnosticiranje i liječenje anomalija urinarnog trakta

I ove godine Zajednica žena HDZ-a BiH organizirat će donatorsku večer. O čemu je riječ, za koga su namijenjena sredstva razgovarali smo s predsjednicom Gradskog odbora Zajednice žena Irenom Martinović.

Pred vama je svečano obilježavanje 5. godišnjice Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača”. I ove godine obilježit ćete je donatorskom večerom u salonu Venera 29. listopada. Što ste pripremili za tu večer?

Pripremili smo zanimljiv program. Naravno, u uvertiri večeri imat ćemo nekoliko pozdravnih govora, slijedi zabavni program s bogatom tombolom i još nekim zanimljivostima, a goste će zabavljati bend Laguna. Ono što je novina ove godine jest modna revija koju pripremaju naše poznate modne kreatorice Stanka Zovko i Gordana Zucić. Prihod s ove večeri namijenili smo Odjelu pedijatrije SKB Mostar, za nabavu uređaja za dijagnosticiranje i liječenje anomalija urinarnog trakta.

Na kojim ste projektima radili tijekom pet godina? Znam da je tu bilo dosta humanitarnih akcija…

Gradski je odbor do sada organizirao četiri donatorske večeri na kojima su prikupljena sredstva za pomoć Svetoj Obitelji, Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama, kao i Odjelu onkologije te Odjelu ginekologije i porodništva Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. U proteklih pet godina bilo je i mnoštvo manjih aktivnosti, ali ne manje važnih za naš program djelovanja. Tu su posjeti Domu za stare i nemoćne, dječjim ustanovama, školama, Caritasu, Pučkoj kuhinji, ugroženim obiteljima, svaki put praćenih darovima. Teško je sve pobrojati, a plašim se nešto ispustiti; trebalo bi i više prostora. Brojne su bile i aktivnosti kulturne, vjerske, književne, odgojne i ekološke naravi. Najznačajniji prilog koji smo prikupili jest onaj za Odjel onkologije u iznosu većem od stotinu tisuća konvertibilnih maraka.

Što su glavni ciljevi vaše Zajednice? Na čemu je poseban naglasak?

- Glavni su nam ciljevi: poboljšanje kvalitete života u gradu, a poseban naglasak stavljamo na zalaganje za prava žena u našem društvu. No, ne možemo izostaviti obitelj, djecu, mlade i osobe s posebnim potrebama, što je zacrtano u našem programu djelovanja.

Koliko je zanimanje žena za uključenje u Zajednicu? Kakav je profil članica? Jesu li to većinom visokoobrazovane žene ili, uvjetno rečeno, ima i „običnih“? Postoje li posebni kriteriji za prijam u članstvo?

- Žene u Mostaru pokazuju veliko zanimanje za naš rad od samoga početka, a to svakodnevno dokazuje upis novih članica. Imamo veliki broj visokoobrazovanih, kao i onih s titulama magistrica i doktorica. Posebno želim naglasiti da među njima ima dosta mladih žena, ali isto tako ima, kako kažete, i “običnih“ . Sve su one nama podjednako važne. Svaka doprinosi na svoj način Zajednici.

Uspješno ste djelovali ovih pet godina. Postoje li konkretni planovi za iduće razdoblje?

- Da, uspješno smo radile. Postoje rezultati, ali uvijek može i bolje. Sve što planiramo, nekad se i ne može ostvariti. Jer - nekad nešto što želimo ostvariti, ne ovisi samo o našoj volji. Naši su planovi - poboljšanje uvjeta i kvalitete života u našem gradu, posebice kad se radi o djeci i mladima i nadam se da ćemo u tome uspjeti. Treba posvetiti više pozornosti kulturi, obrazovanju, stvaranju boljih uvjeta za sportske aktivnosti, što više sportskih terena, kako bi omogućili djeci i mladima da se više bave sportom kako im ulica ne bi bila izbor.

Budući da živimo u dosta teškim vremenima, koliko je napora i volje potrebno za animiranje javnosti za uključivanje u projekte širih razmjera?

Vremena su onakva kakva jesu. Nosimo se s problemima na koje nailazimo, ne želeći da nam budu prepreka. Za svaki je rad potreban određeni napor, pa tako i za naš. Ništa se ne može postići bez određenoga truda, a sigurno je da treba dosta i napora i volje, posebice kad se želi uraditi nešto više. Što se tiče velikih projekata, svakako treba uložiti velike napore i uključiti sve raspoložive snage.

Što mislite o ženama u politici?

- Prisustvo žene u politici danas je sasvim normalna stvar, a ne tako davno žena za upravljačem vozila bila je rijetkost. I dobro je da je tako, da žena ravnopravno sudjeluje u tom društvenom segmentu, jer joj to pravo i pripada i ona to može jednako kvalitetno obavljati kao i njene kolege.

Vratimo se na donatorsku večeru… Što biste poručili svim ženama koje će doći, ili se žele uključiti u humanitarnu svrhu te večeri?

Želim poručiti svim ženama da su dobrodošle, da će se ugodno osjećati tijekom večeri. One koje se odazivaju već petu godinu zaredom, to znaju i već od rujna dolaze upiti: „A kad će donatorska?“ Očekujemo odziv kao i prethodnih godina, a stolica više uvijek će se naći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?