8,9 po Richteru

Eksplozija u japanskoj nuklearki, moguće topljenje jezgre reaktora

japan  (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/5
12.03.2011.
u 08:18

Stanje je kritično u dvjema japanskim nuklearkama u kojima su se pokvarili sustavi za hlađenje. Japanski mediji nagađaju kako je u jednoj došlo do topljenja nuklearne jezgre, dok službeni izvori poručuju kako se nadaju da tome nije tako.

Više od 700 ljudi je poginulo u potresu jačine 8,9 stupnjeva po Richteru koji je jučer pogodio Japan, a pratio ga je tsunami, izvještava AFP, a strahuje se da je poginulih još i više. Oko 215.000 osoba je evakuirano iz svojih domova i smješteno u skloništima na istoku zemlje.

Stanje je i dalje kritično u dvjema nuklearnim elektranama, Fukushima-Daiichi i Fukushima-Daini, u kojima su se zbog potresa pokvarili sustavi za hlađenje te je došlo do porasta radijacije i pritiska unutar reaktora, te vjerojatno i do istjecanja radijacije u okoliš kod NE Fukushima-Daiichi. Za tu elektranu japanski mediji nagađaju kako je došlo do topljenja nuklearne jezgre, dok iz tokijske kompanije za električnu energiju (TEP) poručuju kako "vjeruju da to topljenja nuklearne jezgre nije došlo".

Britanski Sky News prenosi kako se iz NE Daiichi čula eksplozija te da se vidi bijeli dim te da stručnjaci TEP-a pokušavaju utvrditi je li došlo do topljenja jezgre.

>>Tijek događaja kroz jučerašnji dan pročitajte ovdje

Cijeli dan traju napori da se osposobe sustavi hlađenja, a stanovnicima je već prije rečeno da evakuiraju područje u radijusu od deset kilometara od NE Fukushima-Daiichi.

Američki MSNBC prenosi izjavu Ryoheija Shiomija, dužnosnika japanske komisije za nuklearnu sigurnost, koji kaže kako je u jednom od reaktora NE Daiichi moguće topljenje jezgre, ali da ako do toga i dođe da neće utjecati na ljude izvan radijusa od deset kilometara. U samom reaktoru zabilježena je radijacija 1000 puta viša od normalne, dok je izvan pogona zabilježena osam puta viša radijacija od normalne.

Potres koji je jučer pogodio Japan najjači je u povijesti, odnosno otkad se bilježi jačina potresa u toj zemlji, a tsunami kojeg je pokrenuo doveo je velike valove do obala Sjeverne i Južne Amerike. Kod obale sjeverne Kalifornije smrtno je stradala najmanje jedna osoba, muškarac koji je s dvojicom prijatelja želio fotografirati nadolazeći tsunami. Veliki valovi izbacili su svu trojicu iz broda na kojem su bili, pri čemu je jedan od njih nestao, da bi se njegovo tijelo pojavilo na obali nešto kasnije.

U Japanu živi 40-ak Hrvata, a prema posljednjim informacijama nitko od njih nije stradao u potresu.

>>Hrvati u Japanu: Treslo se a, mi nismo prekidali sastanak

>>Mikić: Zasad je mirno, ali možemo samo moliti da nas zaobiđe

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije