Svake prijestupne

Franjo je rođen 1944. godine, a 17 mu je godina tek!

'21.04.2011., Sveti Urban - Vinarija Lovrec. Vinogradari Franjo Lovrec i sin Kresimir u vinskom podrumu. Poto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
29.02.2012.
u 07:00

Franjo će tek 2016. godine biti punoljetan pa se šalimo da sam u prekršaju jer sam udana za maloljetnika, kaže supruga Ljiljana.

Poznatom skladatelju Gioacchiniju Rossiniju i profesoru glazbe Franji Lovrecu (68) iz međimurskog Svetog Urbana zajedničko je, osim beskrajne ljubavi prema glazbi, i to što su rođeni 29. veljače pa im rođendani padaju tek svake četvrte prijestupne godine.

– Volim spominjati Rossinija jer je, poput mene, bio i veliki gurman. Vjerojatno je volio i vino, a ja se vinarstvom bavim godinama – kaže Franjo, koji će, šali se, proslaviti 17. rođendan. Upitno je, zapravo, hoće li slavlja uopće biti jer ga je temperatura prikovala za krevet, a ako je riječ o gripi, morat će je odležati. Kakav peh! Popio je dan prije kuhano crno vino, mješavinu cabernet sauvignona i syraha, koje je supruga Ljiljana u loncu razrijedila vodom.

– Sedamnaest mu je godina tek! Franjo će 2016. godine biti punoljetan pa se šalimo da sam u prekršaju jer sam udana za maloljetnika. On je još tinejdžer. Daj mu, Bože, zdravlja da za četiri godine dočeka punoljetnost – smije se Ljiljana.

Čestitare u godinama koje nisu prijestupne obično primaju 28. veljače ili 1. ožujka. Šteta, kaže, što nema udruge koja bi okupljala osobe rođene 29. veljače, koji pada svake četvrte godine, kako bi se kalendarska godina uskladila s vremenom koje je Zemlji potrebno da se okrene oko Sunca. Za to joj treba 365 dana i šest sati pa svaka četvrta godina ima dan "viška".

Možda bismo, razmišlja Liljana, mogli za četiri godine ipak organizirati posebnu proslavu – 18. rođendan treba biti rođendan za pamćenje. Tada ću napokon moći reći da mi je suprug punoljetan.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?