Broj umirovljenika koji nastavljaju raditi i nakon ostvarenog prava na mirovinu raste

umirovljenici
04.05.2024.
u 18:08

Niske mirovine i svakodnevni rast cijena osnovnih životnih namirnica razlog su što se sve veći broj umirovljenika u BiH nakon umirovljenja odlučuje ponovno zaposliti. Prema podacima Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, broj umirovljenika koji nastavljaju raditi i nakon ostvarenog prava na mirovinu iz godine u godinu raste. U prošloj godini Zavod mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske evidentirao je 8053 osiguranika/korisnika koja su zaposlena u građevinarstvu, prometu, prehrambenoj industriji i slično. Najstariji umirovljenik zaposlenik ima čak 95 godina. Najveći broj njih kao glavni razlog ponovnog zasnivanja radnog odnosa navodi niske mirovine. Osiguranici koji su u Republici Srpskoj ostvarili 15 godina staža od početka godine primaju mirovinu od 300 KM, dok je s druge strane iznos najviše mirovine 3288 KM. - To je u rasponu od 300 do 601 KM.

Deficitarne znanosti
Oni koji imaju do 15 godina staža primaju mirovinu u visini od 50 posto prosječne mirovine i takvih je oko 16.000. Onih s od 15 do 20 godina staža je od 6500 do 7000 i taj iznos je 60 posto od prosječne mirovine isplaćene u prosincu prošle godine, a umirovljenika s od 20 do 30 godina staža je oko 8000 - objasnio je ravnatelj Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić. Iz Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja Federacije BiH već su istaknuli kako je do točnog broja onih koji istodobno primaju plaću i mirovinu u ovom entitetu teško doći jer se podaci vode u više baza, ali da takvih slučajeva ima. Uglavnom je riječ o osobama deficitarnih zanimanja za koje poslodavci iskažu potrebu nakon što steknu uvjete za mirovinu, odnosno ostvare pravo na njezino korištenje. Nerijetko ih poslodavci angažiraju na pola godine do godinu dana, odnosno dok se za isti posao ne obuči netko od njihovih kolega. Prijašnji podaci pokazali su kako u strukturi ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH stariji od 65 godina čine 0,1 posto. Struke najviše nedostaje u medicini, prosvjeti, trgovini, građevini. Ipak, na posao se nakon umirovljenja uglavnom vraćaju visokoobrazovane osobe. Inače, presudom Ustavnog suda od prije pet godina, kojom je članak 116. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju proglašen neustavnim, umirovljenicima s područja Federacije BiH omogućeno je da istodobno primaju mirovinu i plaću.

Stečeno pravo
Odnosno, da unatoč tome što su stekli status umirovljenika mogu ponovno ostvariti radni odnos, a da se ne moraju odreći mirovine jer se ona smatra stečenim pravom. Do 9. svibnja prošle godine, prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, primati mirovinu i raditi mogle su samo osobe koje su otišle u punu mirovinu, s navršenih 65 godina života ili 40 godina staža. To je promijenjeno presudom Ustavnog suda Federacije BiH. Nakon presude Ustavnog suda Federacije BiH od 9. svibnja 2023., kojom su osporene dosadašnje odredbe Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, pravo biti u obveznom osiguranju i istodobno primati mirovinu imaju svi korisnici mirovine, osim korisnika obiteljske mirovine i mirovine ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata. U Republici Srpskoj korisnici mirovina također imaju zakonsku mogućnost naknadno steći status osiguranika. Prema navodima iz Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, korisnici starosne i invalidske mirovine imaju pravo ponovno steći status osiguranika. Pri tome im se isplata mirovine vrši redovito. S druge strane, korisnici obiteljske mirovine, u skladu sa zakonom, ne mogu steći status osiguranika. U takvoj situaciji im se, kako su objasnili iz Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, kao i u Federaciji BiH vrši obustava isplate za razdoblje trajanja osiguranja. Važno je naglasiti da sve one osobe koje nakon stjecanja statusa umirovljenika ponovno ostvare radni odnos, imaju pravo podnijeti zahtjev za ponovno određivanje visine mirovine. U Federaciji BiH osiguranici novi izračun mogu zatražiti nakon ostvarenih šest mjeseci novog staža, a u Republici Srpskoj nakon godinu dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?