početak pregovora

Füle : Datum pregovora Srbije s EU ovisi o odnosima s Prištinom

'EU commissioner for Enlargement and European Neighbourhood Policy Stefan Fule gives a press conference on May 26, 2011 at the EU Headquarters in Brussels, following the confirmation by Serbian author
Reuters/PIXSELL
18.03.2013.
u 15:04

Nikolić je nakon sastanka izjavio kako je Srbija učinila puno kada je riječ o uvjetima koje je Vijeće EU postavio pred Beograd

Nakon današnjeg razgovora sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem u Beogradu, povjerenik za proširenje EU Štefan Füle rekao je da će dobijanje datuma o početku pregovora Srbije s EU u lipnju ovisiti od ispunjavanja reformi i vidljivog i održivog napretka u normalizaciji odnosa s Prištinom, javljaju mediji u Srbiji.

- Zajedno s visokom predstavnicom EU Catherine Ashton podržavamo aspiracije Srbije i želimo da uspije u europskim naporima. Odgovor na pitanje dobiva li Srbija datum ovisi od napora u ispunjavanju reformi kao i od ključnih prioriteta poput napretka prema vidljivom poboljšanju odnosa s Kosovom. Podržavam novu dinamiku sastanka premijera i sastanak dvaju predsjednika - rekao je Štefan Füle i podsjetio kako su pravosuđe, antikorupcijska strategija, mediji, ključna područja kojima će se morati najviše raditi i nakon 16. travnja.

Nikolić je nakon sastanka izjavio kako je Srbija učinila puno kada je riječ o uvjetima koje je Vijeće EU postavio pred Beograd, ali u dijalogu s Prištinom "ne može učiniti ni više ni manje od onoga što je sadržano u Rezoluciji Skupštine Srbije", a da bi do dogovora došlo, drži Nikolić, "druga strana treba popustiti". Nikolić je opovrgno kako ima razlika u porukama koje on i premijer Srbije Ivica Dačić upućuju vezano za dijalog s Prištinom osim "u tome što sam iskazivao optimizam kako se može pozitivno odgovoriti na Rezoluciju naše skupštine, a premijer, budući ima više kontakata s Prištinom, drži kako to neće ići lako". Štefan Füle se u Beogradu sastao s premijerom Dačićem i prvim vicepremijerom i ministrom obrane Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom otputovao u Prištinu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?