RUŠENJE DEJTONA

Graditelji i čuvari Daytona ruše ga na – Hrvate!

dayton
VL FOTO
22.05.2011.
u 18:56

Ako treći nikako ne dopuštaju, jedini spas je u najmanje četiri federalne jedinice

Od uvaženih međunarodnih autoriteta često se čuje kako pojedine strukture u BiH ruše odredbe Daytonskog sporazuma. No, ovi uzvraćaju pilom naopako i tvrde kako Dayton najviše krše oni koji su ga stvorili, u suradnji s onima koji bi njegove odredbe trebali nadzirati.

Teorije države

Država triju suverenih i konstitutivnih naroda, Bosna i Hercegovina, u Daytonu je prije 15 i pol godina sastavljena od dvije federalne jedinice (entiteta), od kojih se jedna zove i srpskom i republikom, što joj samim nazivom daje značenje nacionalne države (u državi), druga se zove federacijom i imenom cijele države, a subjekt međunarodnog prava je zajednička država BiH. Taj nonsens teorije države i prava u praksi se postupno pretvorio u dva entiteta za dva konstitutivna naroda, a treći, onaj hrvatski, nalazi se na čardaku ni na nebu, ni na zemlji BiH.

Vladu hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH u početku su činili podjednak broj Hrvata i Bošnjaka, a svaki je ministar imao zamjenika iz reda drugog naroda. No, nekoliko godina nakon Daytona Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nameće izmjene Ustava FBiH, po kojima Vladu FBiH čine osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, ukinuo je pozicije zamjenika, njihova mjesta zauzeli su tajnici, uglavnom Bošnjaci, a četiri tajnička mjesta pripala su Hrvatima. Tako počinje javna tajna dekonstituiranja Hrvata u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji. Onda na scenu stupa Robert Barry, šef Misije OSCE-a, koji svojim izbornim pravilima omogućuje da Hrvate u federalnoj vlasti mogu izabrati Bošnjaci pa zaprepašteni politički predstavnici bh. Hrvata odgovaraju Hrvatskom samoupravom, koja biva drakonski zbrisana s političke scene, slijedi tenkovsko vježbanje strogoće i upad u Hercegovačku banku i tako dalje. Američki veleposlanik Thomas Miller dodatno derogira Daytonski sporazum, Ustav i zakone, na mjesto Visokog predstavnika dolazi Paddy Ashdown, a brojni politički predstavnici bonnskim ovlastima odlaze s vlasti. Hrvatski se ministri u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji Vladi preglasavaju, najviši politički predstavnici medijski opanjkavaju, progone na razne načine… Iako se zna da uređene višenacionalne države funkcioniraju na maksimalnom konsenzusu, u BiH pokušavaju s minimalnim cenzusom jednog od Ustavom ravnopravnih naroda.

Čuvari Daytona i Ustava postali su – ustavotvorci, umjesto vlasti suverenih naroda zavladale su bonnske ovlasti. Graditelji i čuvari Daytona ruše ga na Hrvate! Najnovije rušenje Daytonskoga sporazuma, Ustava i izbornog zakona od strane tvoraca Daytona i njegovih čuvara dogodio se pri nelegalnom formiranju izvršne vlasti u FBiH. Iako je bilo potrebno šest od 17 hrvatskih ruku u Domu naroda FBiH, nelegalno je s pet glasova Hrvata formirana Vlada FBiH i izabran predsjednik Federacije, a hrvatske kvote popunili su Hrvati koji po svim izračunima ne predstavljaju izbornu volju hrvatskoga biračkog tijela, što je protivno duhu Daytona i same BiH. Visoki predstavnik Valentin Inzko, po mnogima u ime nekoga tko je in(z)kognito, derogira odluke SIP-a, jedinog legitimnog tijela zaduženog za ustavnu i zakonsku provedbu izbornih rezultata, koje je ustvrdilo nelegalnost izbora Vlade i predsjednika Federacije. HDZ-u BiH i HDZ-u 1990, koji su dobili 90-postotnu potporu hrvatskoga biračkog tijela, od čuvara Daytona i skrbnika hrvatsko-bošnjačke Federacije nuđena su četiri od 16 ministarskih mjesta u hrvatsko-bošnjačkoj Vladi, što legitimni predstavnici bh. Hrvata nisu mogli prihvatiti, za što se optužuju kako na taj način opstruiraju funkcioniranje entiteta i županija, kao i za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora, kao hrvatskog odgovora na sustavno rušenje hrvatske konstitutivnosti u BiH. Pokazuje se kako je Dom naroda FBiH potpuno nepotrebno tijelo jer Bošnjaci prema postojećem izbornom zakonu mogu uvijek izabrati šest Hrvata, a vidimo da je dovoljno i pet.

U središnjoj Bosni se na krajnje nedaytonski i nebosanski način iz vlasti izbacuju dvije vodeće hrvatske stranke i nikom ništa. Pa Inzko tješi bh. Hrvate kako će moguće čak dobiti tv-kanal na hrvatskom jeziku, na što po svim konvencijama imaju pravo bez ičije (sa)milosti. Samo još nitko nije rekao tko će Hrvatima uređivati program na njihovu jeziku. Čujemo kako su SAD i EU sad jako zabrinuti zbog lošeg položaja Hrvata u BiH, što je i normalno – čim dvojicu dobro zbrineš, za trećeg se zabrineš! Narodna skupština RS-a i Dodik zaprijetili su referendumom, a onda je pao dogovor s Catherine Ashton o problemima s pravosuđem u BiH, koji treba zadovoljiti i srpski entitet. A što će biti s odlukom PIC-a o nelegitimnosti federalne izvršne vlasti, pitanje je SAD. Može li se i zamisliti što bi se u BiH dogodilo kada bi se vlast u FBiH izabrala bez dvije vodeće bošnjačke stranke ili u RS-u bez većinske volje Srba.

Prilikom usvajanja Daytonskog sporazuma i Ustava BiH i FBiH rečeno je da sve što nije izričito na Federaciji, pripada županijama-kantonima. No, događa se obratno. Županije koje su jamstvo konstitutivnosti, sustavno se razvlašćuju, a vlast u FBiH sve više se centralizira. Prosvjeta, znanost, kultura i sport po Daytonu u ovlasti su županija, ali federalnim moćnicima ne pada ni na pamet ukinuti Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo obrazovanja i znanosti, unatoč presudi Ustavnog suda BiH o njihovu ukidanju.

Dodik za kojeg je Federacija BiH inozemstvo javno ponavlja kako je disolucija BiH jedino rješenje, govoreći kako ga je strah da se bh. Srbima ne dogodi ono što se Hrvatima događa u FBiH. No, Dodik iza sebe ima sve jaču Rusiju i potporu Srbije, SAD podržava Tursku, svog saveznika, koji se zdušno zalaže za Bošnjake, a bh. Hrvati pomoć očekuju od Angele Merkel i Hillary Clinton, dvije utjecajne dame, da ih zaštite kad to već nije učinila moćna inozemna gospoda u BiH i oko nje.

Položaj Hrvata

Kad se netko iz vlasti RH, jedne od potpisnica Daytona, javi u vezi s neodrživim položajem bh. Hrvata, to proglase miješanje u nešto što je Hrvatska potpisala. Hrvatima je u Washingtonu obećavana konfederacija FBiH i RH, u Daytonu je rečeno da će Federacija BiH imati posebne odnose s Hrvatskom, a na djelu su posebno loši odnosi prema bh. Hrvatima od strane međunarodne zajednice. Što i kako dalje? Travanjski paket se raspao, za Kreševsku deklaraciju nisu svi deklarativni, Prud se nasukao na sprud, Butmir nije donio mir, berlinski proces podsjeća na (ne)radnju Kafkina romana „Proces“. Nešto se brčkalo s Brčkim, a slijede peripetije u postupku Sejdić-Finci. Krajnje je vrijeme za izmjenu izbornog zakona po kojem se iz nekih županija u kojima uopće nema Hrvata biraju Hrvati u parlamente, ali i za ustavne promjene. Federacija podrazumijeva federalne jedinice, a praksa je pokazala da su najnestabilnije države s dva entiteta. Ako treći nikako ne dopuštaju, spas je u najmanje četiri federalne jedinice. Inzko je rekao da su Hrvati vezivno tkivo BiH, a sve se radi da bude bezvezno, što vodi disoluciji BiH. Ako je izvršna vlast u FBiH nelegitimna, kako može biti legitimna ona državna, pitanje je SAD. Osim disolucije postoje valjda i druge solucije, a koje, ostaje da se vidi, ukoliko kreatori buduće BiH nisu slijepi kod očiju. U sumrak ljudima se može dogoditi kokošje sljepilo, a u sumraku demokracije i - političko!

Ključne riječi

Komentara 1

PA
Panhrvatstvo
21:07 22.05.2011.

Svaka čast autoru članka na savršenom članku koji otkriva sve što su nam uradili u BiH! Samo tako, i očekujem još sličnih članaka od ovog autora. Još jedna pohvala!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?