MOSTAR

Optužnica protiv islamista zbog prijetnji Hrvatima i Srbima i umjerenim Bošnjacima

25.04.2024.
u 17:33

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u četvrtak optužnicu protiv radikalnog islamista Jasmina Mulahusića zbog upućivanja niza prijetnji i uvreda putem društvenih mreža uglednim Hrvatima i Srbima, te umjerenim Bošnjacima  u Sarajevu, kao i zbog poticanja na nasilje prema njima i njihovim obiteljima.  

Mulahusić je i ranije, zbog veza s islamskim terorističkim organizacijama, bio predmet istraga pravosudnih tijela u Bosni i Hercegovini i Luxembourgu otkuda je uputio zadnje prijetnje.

S četiri različita profila na društvenim mrežama  od 2021. do 2023. godine upućivao je uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće foto-montaže te na druge načine vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe.

"Mulahusić je javno pozivao na otpuštanje s radnih mjesta u glavnom gradu BiH i u institucijama BiH osoba hrvatske i srpske nacionalnosti, samo na temelju njihovog podrijetla, nacionalnosti ili vjerskog opredjeljenja, tako što ih je dovodio u vezu s prethodnim ratnim događanjima u BiH", navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Dodaje se kako je upućivao prijetnje i uvrede i Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu s njegovim 'radikalnim shvaćanjima'.

Njih je nazivao izdajnicima i nevjernicima, te je javno pozivao brojne sljedbenike na društvenim mrežama da ih kazne, ostavljajući komentare izrazito uvredljivog i prijetećeg sadržaja.

Tužiteljstvo BiH navodi kako je na taj način Jasmim Mulahusić (1976.) počinio kaznena djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti po kaznenom zakonodavstvu te zemlje.

Optužnica protiv njega je upućena Sudu BiH na potvrđivanje, a dokazivat će se pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, uključujući i dokaze prikupljene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja.

Mulahusića se smatra bliskim vrhu bošnjačke Stranke demokratske akcije. Tužiteljstvo BiH ranije je navodilo da je bio predmet istraga jer ga se dovodilo u vezu s osobama bliskim al Kaidi i drugim terorističkim organizacijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?