SPORNI STATUT

HDZ BiH traži da se u Mostaru ne ograničava broj vijećnika Hrvata

Mostar
arhiva VL
03.02.2012.
u 09:39

Mostar je jedini grad u Bosni i Hercegovini u kojemu se ne želi dopustiti vlast većine jer su Hrvati brojniji

Ustavni sud objavio je na svojim internetskim stranicama Rješenje o neizvršenju ranije odluke oko preinake mostarskoga Statuta i Izbornoga zakona BiH, ne predstavljajući sadržaj ovoga dokumenta, a jučer se istodobno na dnevnome redu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH našlo izvješće Interresorne skupine koja nije mogla postići suglasnost vezano za prijeporne članke zakona.

Ustavni sud

Iz kratkoga pojašnjenja odluke Ustavnoga suda BiH navodi se tek da nijedan od sudaca nije imao izdvojeno mišljenje oko toga da se praktično ukinu, kako smo ranije doznali, sporni članci zakonodavstva vezanog za Mostar oko neujednačenosti broja vijećnika koji se biraju s pojedinog područja, te druge diskriminacije koja se odnosi na stanovnike središnje gradske zone koji mogu glasovati samo za predstavnike jedinstvene gradske izborne liste, ali ne i vijećnike koji bi zastupali njihove interese, a koji su izabrani s posebne liste. U međuvremenu je Stranka demokratske akcije ponovila kako će poštovati odluke Ustavnoga suda, no istodobno je to uvjetovala rješenjima koji bi bili prihvatljivi zahtjevima Bošnjaka Mostara i ove stranačke organizacije. Jučer je u Parlamentu konačno dostavljen materijal oko četiri prijedloga oko kojih se Interresorska skupina BiH sastavljena od zastupnika, članova Središnjeg izbornog povjerenstva te Vijeća ministara nije mogla usuglasiti. Valja reći kako je HDZ-ovu prijedlogu kojega je dostavio Niko Lozančić nedostajao samo jedan bošnjački glas iako je imao potrebnu natpolovičnu većinu, no nije imao zadovoljenu nacionalnu kvotu. Taj je prijedlog podrazumijevao čak i izmjene ukidanja nacionalnog ograničenja broja vijećnika koji se mogu birati za Gradsko vijeće Mostara što je jedino sada slučaj u ovome gradu u odnosu na cijelu BiH. Naime, samo u Mostaru postoji ograničenje da ne može više od 14 vijećnika biti Hrvata ili Bošnjaka.

Nema ograničenja

Istodobno prema zakonodavstvu definirano je da tek četvero Srba treba biti u sastavu gradske skupštine. Lozančićev prijedlog međutim predlaže da se potpuno ukloni odredba o gornjem limitu broja izabranih vijećnika budući da se time, također, uskraćuje mogućnost osobama koje bi se izabrale prema broju glasova, ali ne bi ‘odgovavarala’ njihova nacionalnost. Predložio je da se uvede samo minimalna kvota od četiri vijećnika.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:04 03.02.2012.

Zanimljivo da je tom prijedlogu falio jedan glas bosnjaka, znači da bi nesto se moglo od toga izroditi. ali u svakom slučaju je ovo test za hrvatske političare. Korektno bi bilo da se svi zalažu da ista pravila vrijede u cijeloj bosni i hercegovini i svim gradovima, ako HDZ sad kad ima povoljnu poziciju odstupi od načela jednakopravnosti u izboru za GV Mostar, dugorocno ce biti zaeb

BK
B Kosa
20:48 03.02.2012.

Svatko i malo posten moro bi se zapitati jeli Mostar u B i H da su samo sa Mostar poseban zakon a za cijelu drzavu jednaki

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?