Rekonstrukcija

Hrvati čekaju promjene, FBiH i dalje u kaosu

Četvorka
27.05.2013.
u 09:27

Dogovor četvorice lidera oko promjena u Vladi FBiH nije još proveden

Ni nakon dvije godine legitimne hrvatske stranke nisu u Vladi FBiH. Rekonstrukcija vlasti je na čekanju, dok je u Federaciji pravi politički kaos i kriza. Stav hrvatskih stranaka, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., je da se dogovori koje su postigli lideri četvorke moraju ispoštovati. A dogovor je bio i vraćanje svih dužnosti koje su Hrvatima oduzete nakon što su stranke platforme preuzele vlast.

Smijenjeni s dužnosti

Tisuće Hrvata je smijenjeno s pozicija u institucijama, dužnosti u vlasti, dužnosti u agencijama, javnim poduzećima i imenovani su neki drugi. U javnim poduzećima nema Hrvata koji su postavljeni sukladno izboru većinskih hrvatskih stranaka. Obećanja koja su dobivali Čović i Ljubić nakon raspada platforme i formiranja četvorke nisu se realizirala i unatoč tome Vlada FBiH funkcionira, iako u njoj nema legitimnih predstavnika hrvatskih stranaka koje su dobile najveći broj glasova na proteklim izborima. Sjednice Vlade se održavaju, ministri zajedno dižu ruke kada su u pitanju odluke “važne za život građana FBiH”, kako su izjavili pojedini dužnosnici. Ovakvim postupcima negodovale su i stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je izjavio kako smatra da punu odgovornost za stanje u FBiH snose SDP i SDA. - Kada je riječ je o rekonstrukciji Vlade FBiH, poznat je naš stari stav. Ako to možemo uraditi u cjelini, bez bilo kakvih uvjetovanja, onda to treba uraditi. Ako ne, neka odgovornost za stanje u FBiH preuzme onaj tko je odgovoran za ovo sve - kazao je predsjednik HDZ-a BiH Čović.

Rokovi za rekonstrukciju

Kada je o rokovima za rekonstrukciju Vlade riječ, sve odavno nema smisla, smatra predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić. Prema izjavama ostalih lidera svi su za promjene i ističu kako je vrijeme da se politička kriza u FBiH riješi, ali realizacija je upitna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?