PORUKA

Hrvati moraju imati federalnu jedinicu kako bi opstali u BiH

siroki brijeg...09.10.2009...prosvjed sirokobrijezana na gradskom trgu u centru grada zbog medijskog linca na grad nakon divljanja navijaca sarajeva  Photo:Zoran Grizelj /Vecernji list VLM\'
Zoran Grizelj/VLM
07.03.2011.
u 08:56

Najgora je varijanta da se BiH izgradi kao unitarna država u kojoj bi Hrvati kao najmalobrojniji narod bili stalno nadglasani

Na trodnevnom znanstvenome skupu u Banjoj Luci, posvećenom položaju Hrvata, zaključeno je da Hrvati u BiH mogu biti ustavno ravnopravni samo u slučaju da imaju svoj teritorij i svoju vladu te da mogu voditi gospodarsku, kulturnu i medijsku politiku. Više sudionika ovoga znanstvenog skupa na kojemu su sudjelovali predstavnici iz pet zemalja zaključilo je da je za Hrvate najgore unitarističko uređenje u kojemu ne bi imali nikakva prava i bili majorizirani od brojnijih naroda. Pri tome je istaknuto da se uređenje BiH mora zasnivati na teritorijalnoj, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Zaključeno je da su Hrvati u BiH u iznimno neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, a što je utvrđeno Daytonskim sporazumom. Sudionici znanstvenoga skupa u Banjoj Luci zauzeli su se da se stvore uvjeti za povratak Hrvata njihovim prijeratnim domovima. Pozdravljeni su potezi suradnje u pravcu pomirbe između lidera zemalja u regiji.

- Čvrsto sam uvjeren da BiH može opstati i biti demokratska i europska zemlja samo ako svi građani budu ravnopravni na cijelom teritoriju BiH, usprkos teritorijalnoj podjeli i ako BiH bude federalna država triju ravnopravnih naroda, rekao je prof. Zdravko Tomac. Profesor Ivo Goldstein ocijenio je da je hrvatska politika u prošlosti činila pogreške zbog čega su Hrvati u BiH danas u lošem položaju.

Ključne riječi

Komentara 2

HB
hrvoje bosnjak
11:46 07.03.2011.

zalosno,sta drugo reci.gosp.Kresicu,sto su dobri susjedi tisucama godina izgradili,vi zajedno sa covicima,zagondzijama i tihicima hocete da upropastite. Za slijedeci skup gosp.vlakija predlazem da se odrzi u drazevu,kod visegrada.

AP
apavlovi
14:28 07.03.2011.

Hrvoje ne seri.I vrapci na grani vide ugroženost Hrvata od strane Bošnjačke politike.SDP je jedna najobičnije nacionalistička stranka koja pokušava potpuno eliminirati Hrvate iz vlasti a pomalo i iz BiH.Neće vam to proći.Jedino Hrvatska federalna jedinica Hrvatima osigurava jednakopravnost i za nju ćemo se borit svim legitimnim sredstvima.Neće se nikad ostvariti velikobošnjački projekat unitarne BiH.Budu li Bošnjaci istrajali na ovom putu BiH će nestati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?