IZLAZE PRED OHR

Hrvati SBŽ-a prekidaju suradnju s Inzkom

lovrinovic
VL FOTO
09.07.2011.
u 12:30

Situacija u Županiji Središnja Bosna sada je, rekao bih, dramatična. Ne poštuje se izborna volja jednog naroda

Županijski odbori HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 pozvali Hrvate središnje Bosne na mirne prosvjede 15. srpnja pred OHR-om kako bi skrenuli pozornost na neustavno ponašanje stranaka potpisnica platforme. Ako se OHR i ovoga puta ogluši na zahtjeve HDZ-a koji je pobjednik prošlogodišnjih izbora u SBŽ-u, mirni prosvjedi nastavit će se i pred američkim Veleposlanstvom u Sarajevu svakoga 15. u mjesecu.

Prekidaju svaku suradnju

- Na ovaj potez odlučili smo se iz razloga što ni jedna institucija zadužena za legalnu uspostavu vlasti u Županiji Središnja Bosna nije odgovorila na naše zahtjeve, molbe, upozorenja, tužbe. Među njima je naravno i Ured visokog predstavnika Valenetina Inzka s kojim prekidamo sve odnose i svaku suradnju takozvane Vlade Federacije i SBŽ-a smatramo nelegalnim. Iako smo u više navrata tražili zaštitu nacionalnog vitalnog interesa, na nelegalnim sjednicama Skupština SBŽ-a nikada se o tome nije izjašnjavala. Jednostavno smo preglasavani iako smo pobjednici prošlih izbora sa sedam osvojenih mandata u Skupštini SBŽ-a. Tražimo rješenja o uspostavi legalnih vlada koje se trebaju izabrati sukladno predviđenim postupcima i volji legitimnih predstavnika, kazao nam je Nikola Lovrinović, predsjednik HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH. Mediji su nedavno prenijeli izjavu Nikole Lovrinovića u kojoj tvrdi da Hrvati iz Županije Središnja Bosna razmišljaju o masovnom iseljenju iz tog djela BiH, jer ne žele trpjeti nasilje nad izabranim predstavnicima hrvatskoga naroda u toj županiji i na razini Federacije BiH. - Moja izjava izvučena je iz konteksta. Točno je da je situacija u Županiji Središnja Bosna, rekao bih, dramatična. Ne poštuje se izborna volja jednog naroda, u ovom slučaju Hrvata, nezaposlenost je također velika, sigurnosna situacija je opterećena neriješenim ubojstvima policajaca hrvatske nacionalnosti i povratnika. Tu je i potraga za još preko 60 vojnika HVO-a i civila koji se vode kao nestali u sukobima s Armijom BiH. Ustavni sud Federacije BiH i OHR mjesecima ne reagiraju na neustavnu i nezakonitu situaciju u županijskoj Skupštini, prema kojoj je većina bošnjačkih zastupnika izabrala vlast bez HDZ-a, iako je ova stranka pobijedila na izborima u toj županiji.

Izbačene hrvatske stranke

Iz Skupštine Županije Središnja Bosna izbačene su stranke s hrvatskim predznakom, a ministarsko mjesto u Vladi županije dobio je HSP, koji u Skupštini nema ni jednog zastupnika. Dakle, na pitanje novinara Pressa ima li iseljavanja Hrvata iz središnje Bosne, odgovorio sam potvrdno. Ima, ali to nije bio poziv na masovno iseljavanje. To nisam rekao. I ovoga puta pozivam Hrvate da se vrate u središnju Bosnu. Samo u Travnik nije se vratilo između 15 i 16 tisuća Hrvata protjeranih u nedavnom ratu. Da želimo živjeti na svome, potvrđuju i ovi naši napori da se borimo protiv onih koji nas po svaku cijenu žele skloniti s političke scene, iako smo pobjednici izbora u Županiji Središnja Bosna. Paradoks je da Vitez i Kiseljak pune županijski proračun blizu 40 posto, a da ni jednoga predstavnika izabranog većinskom voljnom hrvatskog naroda nema u vlasti SBŽ-a. Zato ćemo iskoristiti sve zakonom predviđene mogućnosti da ukažemo na svoj neravnopravan i težak položaj u središnjoj Bosni, rekao je Nikola Lovrinović, predsjednik HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
00:01 10.07.2011.

Ocito Vehabije vladaju Bosnom!

VR
vrisak
07:16 10.07.2011.

Ko bi drugp vlada ovakvom Bosnom osim Vehabija i ludi poturica koji su zaboravili odakle su nihovi korjeni...

LP
Ljubomir Pavlovic
09:22 10.07.2011.

Nikola, prestani više sa tim blentavim izjavama. ako misliš pomoći Hrvatima Središnje Bosne pridruži se onim tvojim što se iseljavaju, a iseljavaju se zbog potrošene politike HDZ-ovaca. Što se tiće da ti nećeš da surađuješ s Inskom samo se dokazuješ da izvaljivaš glupost za gluposti, a ovi viteški novinari te prate.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?