GAŽENJE NARODA

Hrvati u BiH ‘do daljnjeg’ izvan vlasti

Inzko
Tomislav Miličević
31.03.2011.
u 12:08

Na sjednici PIC-a nije bilo otpora, no Inzkovi potezi se u EU ne odobravaju

Ured visokog međunarodnog predstavnika u BiH kojemu je na čelu austrijski diplomat Valentin Inzko morat će presuditi tko će činiti novu vlast u FBiH nakon što im je vrući krumpir vratio Ustavni sud FBiH koji je jučer odbio raspravljati o legalnosti nove vlasti koju je ustrojio SDP i stranke okupljene oko njega te izbacio vodeće hrvatske stranke u BiH, dva HDZ-a za koje je glasovalo 90 posto Hrvata. Inzko je na jučerašnjoj konfrenciji za novinare rekao kako će se nova SDP-ova Vlada, bez Hrvata, privremeno smatrati legalnom dok međunarodna administracija ne odluči drukčije.

Tinja sukob

Unutar međunarodne zajednice zbog posljednje krize u Federaciji koja je prouzročena arbitražnom ulogom međunarodne uprave koja se stavila na stranu probošnjačkog SDP-a tinja tihi sukob između dijela europskih administracija i Rusije s jedne strane te Sjedinjenih država, Engleske i Francuske s druge. Kako se doznaje u diplomatskim krugovima ovaj naoko nevidljiv sukob koji se tijekom posljednja dva dana nije mogao primijetiti na sjednici Vijeća za provedbu mira u Sarajevu, tijela koje praktično nadzire provedbu Daytonskog sporazuma i čine ga ključne zemlje svijeta, ide toliko daleko da se najavljuje kako će EU do kraja travnja razmotriti ulogu austrijskog diplomate Inzka čijim su radom nezadovoljni i u EU parlamentu i uredu Catherine Ashton. Inzko je u ponedjeljak suspendirao odluku Središnjeg iozbornog povjerenstva BiH koje je ocijenilo nezakonitom vlast koju je ustrojio SDP Zlatka Lagumdžija, a kojega je je otvoreno poduprla lokalna administracija SAD-a. OHR je ovime FBiH uveo u pravni kaos kojega će sada morati sam razriješiti.

Kruške i jabuke

Ustavni sud FBiH odbio je naime jučer odlučiti oko toga je li vlast u FBiH uspostavljena na legalan način nakon što je predsjednica FBiH Borjana Krišto iz HDZ-a BiH povukla svoj raniji zahtjev za ocjenu ustavnosti sumnjajući da je ova institucija pod pritiskom međunarodna zajednice.

- Sud je donio odluku da se obustavi postupak zbog zahtjeva kojega je podnijela predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, rekla je predsjednica Ustavnoga suda FBiH Kata Senjak.

Predsjednica FBiH Borjana Krišto ocijenila je daje očekivala ovakvu odluku suda jer bi eventualnog odlukom svi bili dovedeni u stanje neizvjesnosti. Istodobno njezin nasljednik Živko Budimir rekao je da je povlačenje zahtjeva pokazatelj da je izabran zakonito.

Istodobno ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak jučer je pak ocijenio kako Ustavni sud FBiH nije mogao nikako odlučivati je li prekršen Izborni zakon prigodom izbora predsjednika i Vlade Federacije u Domu naroda Parlamenta FBiH jer je za to jedino nadležan SIP BiH.

- Ne postoji nitko drugi izuzev SIP-a tko može donositi odluke je li proces izravnih i posrednih izbora u FBiH proveden sukladno Izbornom zakonu, rekao je Čolak.

Budući će Ustavni sud FBIH vjerojatno slično postupiti u Bevandinu slučaju te odbiti raspravljati o zahtjevu, pravorijek mora dati Visoki predstavnik Valentin Inzko.

Austriji diplomat na čelu međunarodne zajednice u BiH u ponedjeljak je suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje je ocijenilo da je nezakonito izabrana izvršna vlast koju je zajedno sa svojim partnerima izabrao SDP BiH. SIP je takvu odluku donio na zahtjev HDZ-a BiH.

Ključne riječi

Komentara 5

PA
park
15:33 31.03.2011.

Sportskim žargonom rečeno , veliki se i u porazu znaju ponjeti ...., jer izbori su opet za 2 godine , međutim ovi HDZ_ovi to je bože sačuvaj ! Uzvrtili su se da više neznaju šta rade , sad bi se žalili , pa bi malo blokirali neizborom delegata , sad povlače žalbe , pa opet svekoliki narod zovu na prosvjede ......, i šta nakraju bi , VELIKO NIŠTA !!! Bojim se da i na državnom nivou bude još VEĆE NIŠTA , đe smo onda prispili kukava ti majka !??

KR
KraljDavid
20:33 31.03.2011.

Mislim da Incko osobno nije kriv za ovu situaciju, jer on je ipak predobro plaćeni europski dioplomata da bi sebi smio priuštiti neposluh. Sigurno je da ne sprovodi odluke austrijske vanjske politike, jer nje praktično skoro da i nema. Dobro se zna tko ovdje vodi glavnu riječ!!! Zbog čega su na jednoj strani SAD, Engleska i Fracuska (VELIKIM SLOVIMA TREBA OVDJE DODATI I TURSKU) nasuprot Rusiji, Njemačkoj i ostalim državama EU? Ne radi se ovdje o podijeljenim mišljenjima o problemima u BiH i načinima njihovog rješavanja! Riječ je o mnogo složenijim problemima koji opterećuju odnose vodećih svjetskih sila, a na listi za potkusurivanje igrom slučaja se našla i BiH, a sve kako bi se malo ugodilo Turcima. To što smo mi Hrvati najslabiji prirodno opredjeljuje da se problemi pokušaju riješiti preko naših leđa. Žalosno, ali je tako!!!

KL
klanac
21:45 31.03.2011.

Šta na ovokažu neki franjevci, Markešić, Šarčević...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?