INTERVJU

Interes Hrvata u BiH će biti imperativ za buduću vladu

karamarko
Patrik Macek/PIXSELL
16.07.2013.
u 09:22

Nema dvojbe kako je to izravna prednost jer bh. Hrvati mogu u nama pronaći partnera

U Mostaru se danas održava sastanak visokih izaslanstva HDZ-a RH i HDZ-a BiH oko problemima Hrvata u BiH. Na konferenciji „Položaj hrvatskog naroda u BiH nakon ulaska RH u EU“ će se raspravljati o ustavnim promjenama, gospodarstvu, euroatlantskim integracijama, državljanstvu i prebivalištu, EPP-u i Europskim pučanima. O konferenciji, suradnji stranaka, problemu Hrvata u BiH za Večernji list govori predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko.

Najvažniji dužnosnici hrvatskog naroda na svim razinama vlasti u BiH i čelni dužnosnici HDZ-a BiH i HDZ-a RH, izabrani zastupnici HDZ-a RH u EU Parlamentu razgovarat će danas u Mostaru o temi „Položaj hrvatskog naroda u BiH nakon ulaska RH u EU“. Kako gledate na ovaj susret?

Izuzetno nam je važno pitanje kako hrvatski narod živi u BiH. Posebno sada kada je Republika Hrvatska ušla u Europsku uniju i kada možemo očekivati mnogobrojne političke i gospodarske promjene. Te će se promjene itekako odraziti na Hrvate u BiH pa nam je cilj ovom konferencijom dodatno aktualizirati težak i neravnopravan položaj Hrvata u BiH.

Razgovarat će se o ustavnim promjenama u BiH, EU integracijama, dvojnom državljanstvu. Kakvo je Vaše gledište oko ovih problem te kako bi se trebali rješavati?


Krajnji cilj hrvatske politike u BiH je ravnopravnost hrvatskog naroda s ostala dva konstitutivna naroda u svim segmentima društva. Bilo bi logično da se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju popravi i položaj Hrvata u BiH te držim da bi to trebao biti svojevrstan signal prema političkim predstavnicima druga dva naroda koji se moraju korektnije odnositi prema Hrvatima. Pitanje opstojnosti hrvatskog naroda nije u cijelosti riješeno sve dok se ne riješi pitanje položaja Hrvata u BiH. Mi želimo i ovom konferencijom približiti stajališta prema aktualnoj politici te pokazati kako želimo svojim konstruktivnim prijedlozima dati doprinos prema konačnom ustavnom i teritorijalnom uređenju BiH. Republika Hrvatska je potpisnica Washingtonskog i Daytonskog sporazuma koji su trebali osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, ali smo svjedoci kako su obezvrijeđeni svi kontrolni mehanizmi i kako je oslabljen položaj hrvatskog naroda u cjelini.

Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju je i povod današnjeg razgovora. Mislite li da je to za Hrvate u BiH prednost ili kako neki tvrde prepreka?

Nema nikakve dvojbe kako je naš ulazak u Europsku uniju izravna prednost, jer Hrvati, ali i predstavnici ostala dva naroda mogu u nama pronaći partnera koji će iskoristiti sve komparativne prednosti s obzirom na geostrateški položaj BiH. Dovoljno je samo uzeti za primjer gospodarsku suradnju budući da je BiH najveći vanjsko-trgovinski partner Republike Hrvatske. Stoga moramo učiniti maksimalne napore kako bi pomogli tvrtkama u BiH, ali i kako bi omogućili hrvatskim izvoznicima povlašteniji status prema BiH. Pritom mislim na carine i druga izvozna davanja.

Oko pola milijuna bh. građana su državljani i EU, jer imaju dvojno državljanstvo-Hrvatsko, većina od njih su Hrvati. Mislite li da će RH u institucijama EU jače poticati na rješavanje hrvatskog pitanja u BiH?


Svakako. To je naša i Ustavna obveza prema hrvatskom narodu u BiH, ali prvenstveno i želja da se našim sunarodnjacima kao konstitutivnom narodu omogući ravnopravnost.

Ovo je drugi sastanak HDZ-a i HDZ-a BiH u kratko vrijeme. Kakva je suradnja?

Izvrsna. Bilo je još sastanaka, a komunikacija između mene i predsjednika Čovića je česta. Slična je situacija i s HDZ-om 1990. Više puta sam javno pozvao, a učinit ću to i ovom prilikom: Želim da u interesu Hrvata predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i novi predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž sjednu za isti stol.

Kako gledate na aktualnu situaciju u BiH i političke probleme? Mislite li da je Republika Hrvatska dovoljno uključena kako bi pomogla Hrvatima u BiH?


BiH je na svojevrsnoj političkoj prekretnici i sasvim sigurno će morati uložiti ogromni napor kako bi se približila Europskoj uniji. Svi politički čimbenici moraju biti svjesni kako buduće ustrojstvo neće biti moguće bez hrvatske ravnopravnosti. Hoće li buduća BiH imati četiri ili šest federalnih jedinica te poseban status grada Sarajeva ili će buduće ustrojstvo biti nešto jednostavnije. U ovom trenutku je to pitanje koje Hrvatska intenzivno promatra kakav će konačni ustroj imati hrvatski narod. I to dokazuje našu maksimalnu skrb o njima.

Mogu li politički lideri i vlasti i oporbe u RH imati konsenzus oko odnosa prema Hrvatima u BiH?

Mogu govoriti samo u ime HDZ-a koji istinski razumije i podupire naše sunarodnjake. Naravno da nas brinu činjenice da se aktualna vlast ne trudi u dovoljnoj mjeri razumjeti i podržati interese Hrvata u BiH. Za buduću HDZ-ovu vladu interes Hrvata u BiH će biti imperativ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?