Čitluk

Javna rasprava o uvođenju vinjeta na području turističkih mjesta

Javna rasprava
14.02.2013.
u 09:25

Naknade su za prekomjernu upotrebu cesta u Bijakovićima, Međugorju i Vionici

Nakon što su na posljednjoj sjednici OV Čitluk vijećnici razmatrali nacrt Odluke o plaćanju naknade za prekomjernu uporabu lokalnih prometnica na području turističkih naselja Međugorje, Bijakovići i Vionica i održana je i javna rasprava. Nacrtom odluke predviđeno je plaćanje naknade (kupovinom vinjeta) za autobuse, i to za jedan i za sedam dana. Naknada za jedan dan (ovisno o broju sjedala) iznosila bi: 10, 20 i 40 KM, dok bi naknada za razdoblje od sedam dana iznosila: 25, 50 i 100 KM. Potvrda o plaćenoj naknadi izdavala bi se u obliku vinjeta koje bi trebao prodavati JP Broting Čitluk. Načelnik Ivo Jerkić je istaknuo kako se izradi nacrta te odluke pristupilo na poticaj Vijeća MZ Međugorje i Bijakovići isključivo zbog toga što su lokalne prometnice u tim mjestima izložene povećanom prometnom opterećenju, što ga uzrokuje izvanlinijski prijevoz hodočasnika pa to iziskuje povećanje troškova za održavanje tih prometnica. Predstavnik Udruge autobusera, koja je u osnivanju, kazao kako bi prijevoznici hodočasnika iz čitlučke općine trebali imati povlašteni položaj u odnosu na druge, poglavito inozemne autobusere. Predstavnik Globtoursa je naglasio kako je odluka diskriminatorska jer predviđa uvođenje vinjeta samo za jednu djelatnost (prijevoz hodočasnika), dok to nije predviđeno za kamione i druga vozila koja se koriste u građevinarstvu, opskrbi hotela i pansiona i sl., a koja oštećuju lokalne veste više nego autobusi. Kazao je kako prema toj odluci domaći prijevoznici plaćaju vinjete pod jednakim uvjetima kao oni iz inozemstva, unatoč činjenici što domaći prijevoznici plaćaju naknade za ceste pri registraciji i kroz cijenu goriva, za razliku od inozemnih. Bilo je prijedloga da se umjesto vinjeta naplaćuje pristojba samo za inozemne autobuse, da se žurno izgrade parkirališta i počne naplata naknade za parkiranje autobusa, a većina je uglavnom podržavala nacrt odluke uz djelomičnu dopunu kriterija za prodaju vinjeta. Ako se odluka usvoji, sredstva od prodaje vinjeta isključivo će se koristiti za uređenje lokalnih prometnica.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar panda13
panda13
19:56 14.02.2013.

Nisam vidjela da autobusi ruju cestu po Međugorju ali teški kamijoni gusjeničari sa dizalicama i te kako ruju i uništavaju ceste i nogostupe. Osim toga pansioni koji se grade često prokopaju cestu zbog raznih priključaka i samo malo zatrpaju alii naj lakše je udriti po stranim autobusima. Neka se gospodin predsjednik opčine i gopspoda iz MZ prošeću kada počne sezona ulicom od Cenakola prema Brdu Ukazanja pa neka vide nered i puste aute sa otvorenim gepekom koji im služe kao dučan gde prodaju lažni med (sumnjivu melasu iz Kine) i žive kornjaće za koje je e EU strogo zabranjena prodaja i uzimanje iz prirode. Ne samo da su van zakona, zauzimaju i ono malo prostora za parkiranje auta. Dosta je vidjeti sramotno raskrižje za Medjugorje koje se nije moglo niti malo urediti svih ovih godina.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?