predsjednik

Josipović: Hrvatska postaje država čiju podršku treba regija

\'03.10.2011., Zagreb -  Prof. dr. sc. Ivo Josipovic, predsjednik Republike Hrvatske. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL\'
Davor Puklavec/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
23.01.2012.
u 10:00

Hrvatska je od danas drukčija u očima poslovnih partnera. Očekujem da će već i sam uspjeh referenduma, posebno konačni ulazak u EU biti snažan poticaj za investitore, rekao je Josipović.

Hoće li išta promijeniti to što su se Hrvati izjasnili "za" EU?

Ako mislite na to hoćemo li se sutra probuditi s većim plaćama, s više radnih mjesta i poboljšanjem ukupnih uvjeta života, naravno da neće. Ali, dogodit će se velika i važna promjena u svijesti ljudi, promjena koja će sigurno kroz izvjesno vrijeme dovesti i do boljih plaća i do više radnih mjesta. Jasna poruka hrvatskih građana da žele u EU bit će snažna motivacija Vladi i drugim državnim tijelima da nastave s reformama, a građanima da prihvate i potiču reforme. Volio bih da uspjeh referenduma pokrene ono najvažnije, promjenu u načinu razmišljanja i rada. Usto, Hrvatska je od danas drukčija u očima poslovnih partnera. Očekujem da će već i sam uspjeh referenduma, posebno konačni ulazak u EU biti snažan poticaj za investitore. Očekujem pozitivan efekt i na turizam, ali i druge grane gospodarstva, posebno turizam. Siguran sam da će hrvatska kultura od danas biti zanimljivija mnogim prijateljima širom Europe. Ipak, najveću promjenu, za koju treba nešto vremena, očekujem u našim glavama. Posebno mlađe generacije razvit će poduzetnički duh i kreativnost potrebnu da se sami, ne čekajući da država sve riješi, izbore za svoja prava i svoju egzistenciju. Država pri tome mora osigurati jednakost šansi i dobru infrastrukturu.

Odmah nakon referenduma idete u Albaniju. Hoće li činjenica da smo učinili još jedan korak prema EU utjecati na ovaj, ali i buduće vanjskopolitičke susrete, te kako?

Sigurno je, vanjskopolitičke aktivnosti bit će u funkciji poticanja ratifikacije Ugovora s EU. Naravno, i naši odnosi u regiji, pa i oni s Albanijom, dobivaju novu dimenziju. Hrvatska postaje država čiju podršku trebaju, država koja im želi pomoći. Očekujem seriju susreta s čelnicima EU upravo radi što brže ratifikacije.

Bili ste vrlo aktivni u motiviranju građana da glasaju za EU. Možete li navesti nekoliko najvećih prednosti koje nas čekaju ulaskom u Uniju, posebice s obzirom na činjenicu da EU prolazi veliku krizu?

Da, nekako mi se "službena" kampanja učinila nedostatnom pa sam izašao s nekoliko obraćanja građankama i građanima, posebno neposredno prije referenduma. Glavne prednosti bih podijelio na one strateške i one koje će građani odmah osjetiti u svom statusu. Prvo, otvorit će nam se veliko tržište koje nosi veliku priliku, ali i opasnosti ako ne budemo radili kako treba. Nadalje, otvaraju se novi fondovi iz kojih možemo "povući" znatna sredstva i unaprijediti naše gospodarstvo, ali i afirmirati vlastitu kulturu i znanost. Posebno bih istaknuo fondove dostupne poljoprivredi. Isto tako, ulazak u EU, naravno, ako otklonimo brojne zapreke koje smo sami postavili, jako će motivirati strane investitore. To znači da možemo računati na nova radna mjesta i bolju infrastrukturu. Kao pojedinci, posebno mladi, imat ćemo nove mogućnosti školovanja i zapošljavanja. Rekao bih, cijela će nam Europa biti dom. Naša će prava uživati dodatnu zaštitu, a standardi tih prava bit će sve viši. Ipak, moram upozoriti da zagovaram eurorealizam, svijest da će dobit od ulaska u EU ponajviše ovisiti o nama samima, našem radu, kreativnosti i upornosti da iskoristimo mogućnosti koje nudi EU.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?