Sarajevo

Kao nekad pred Božić

Koncert
07.12.2012.
u 10:53

Terezu Kesoviju te Krunoslava Kiću Slabinca sarajevska publika je dočekala burnim ovacijama

U dvorani Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu održan je 12. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja “Kao nekad pred Božić 2012.”, u produkciji Udruge Libertas. Kao i ranijih godina, tako i ove, glazbeni spektakl ‘Kao nekad pred Božić’ privukao je veliki broj posjetitelja, koji su uživali u akordima božićnih pjesama. Ugođaj Božića i ove godine dočarala je Turistička zajednica iz Županje, koja već godinama sudjeluje na ovoj manifestaciji. Tamburaši, slavonske delicije i tekući derivati iz slavonskih “veselih kotlova”, bili su desert nakon koncerta u auli BKC-a.

Božićni običaji

Posjetitelji su uživali u izvedbama tradicionalnih i autorskih božićnih pjesama. U bogatom programu nastupili su poznati estradni umjetnici, glumci, klape, interpretatori klasične glazbe, baletne, folklorne i tamburaške skupine, koje su predstavile božićne običaje iz svih dijelova BiH i regije. Festival je otvorilo HKUD Humski glas iz Neuma koji su Badnjak i Božić u folklornom smislu dočarali kao najraznovrsnije dane u kršćanskoj tradiciji. Dakako, nastup hrvatske glazbene dive Tereze Kesovije te slavonskog bećara Krunoslava Kiće Slabinca publika je dočekala ovacijama. Kićo je čak zapjevao i svoj najveći hit “Zbog jedne divne crne žene”. Dakako, ni ovaj festival nije mogao proći bez nastupa Rajka Dujmića, koji je nastupio na svih trinaest festivala. Željko Gudelj, direktor festivala, naglasio je da su osnovni ciljevi ovoga projekta stvaranje blagdanske atmosfere i doprinos kulturnom životu grada Sarajeva i BiH, te prenošenje božićnih poruka mira, veselja, radosti i tolerancije kroz prigodnu glazbu, tekst i vizualni događaj. I doista je tako bilo, a za to su se pobrinuli Sabahudin Kurt, grupa Stijene, KUD-ovi Humski glas Neum i Tamburica Veli Mirovac, klapa Caste Nouvo iz Herceg Novog, plesna skupina B-Stars Mostar te tamburaška skupina Kristali, Vesna Domorocki, Hercegovački bećari, plesne skupine Lore i Dorie Jelić, Željke Bošnjak i Romea Nikolića iz Mostara, Pere Križanovića iz Čapljine, VIS Antonius iz crkve sv. Ante iz Sarajeva, Stijene, Jaci i Zvončići, Šima Jovanovac, Kristali te Zorica Andrijašević te Duško Lokin. Voditelj programa bio je Mladen Jeličić Troko, a snimku s ovoga festivala možete pogledati na badnju noć na BHRT.

Sljedeći u Zetri

Nakon uspješno održanog festivala, upriličen je domjenak na Stupu. Prema nekim najavama, festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja “Kao nekad pred Božić 2012.”, sljedećih bi se godina mogao održati u sarajevskoj Zetri, no o tom potom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije