papa privatno

Knjiga o poglavaru Katoličke crkve: Benedikt nije protiv gejeva

papa (1)
Reuters/PIXSELL
03.11.2011.
u 09:00

Joseph Ratzinger položaj bi mogao napustiti 2012., tvrdi autor knjige Marco Politi

Joseph Ratzinger nije trebao postati poglavarom Katoličke crkve, a položaj bi mogao napustiti već u proljeće 2012. godine. To u svojoj najnovijoj knjizi “Joseph Ratzinger. Kriza jednog papinstva” piše vatikanist Marco Politi, novinar lista Fatto Quotidiano. On je nabrojio sve pogreške koje je tijekom pontifikata počinio Benedikt XVI. te iznio kako je na konklavi 2005. bio izabran glasovima konzervativaca.

Svi njegovi gafovi

“Ivan Pavao II., nakon gotovo tisuću godina, uveo je 1996. nova pravila za održavanje konklave, odnosno uspostavio je mogućnost da se nakon određenog broja glasovanja u kojima se traži dvotrećinska većina za izbor nekog kardinala na čelo Katoličke crkve prijeđe na izbor s natpolovičnom većinom. To je konzervativcima omogućilo da izaberu Ratzingera. U suprotnom, da se ostalo, kao što je uvijek bilo, na pravilu dvotrećinske većine, on nikada ne bi bio izabran. Kao Benedikt XVI. ukinuo je to pravilo. Ta skupina kardinala nije imala nikakvu viziju odnosa Crkve i suvremenog društva”, drži Politi.

Benedikt XVI. počinio je više gafova, a Politi ih nabraja. Izjavom o Muhamedu razljutio je muslimane, a ukinuo je i izopćenje biskupu Richardu Williamsonu, koji negira holokaust, čime je zaoštrio odnose s Izraelom.

Usto, ni glede pedofilije nije učinio sve. “Velik broj katolika ne vidi zašto bi homoseksualnu vezu trebalo stalno demonizirati. Vjernici ne razumiju ni zašto bi žene u Crkvi trebale imati samo dužnosti sluškinja, bez mogućnosti sudjelovanja u donošenju nekih odluka. I glede umjetne oplodnje vatikanski diktat daleko je od stvarnosti”, objašnjava Politi odnos crkvenih pogleda na neka zbivanja i stvarnosti u društvu te naglašava kako takvim držanjima “Benedikt XVI. negira Drugi vatikanski koncil”.

Nema dar lidera

Kao kardinal Ratzinger je tražio poštovanje prema homoseksualcima, a sada kao papa drži da je homoseksualnost “neprirodno stanje”.

Politi dobro poznaje Ratzingera i kaže da privatno nije tako rigidan kako ga predstavljaju. Kao kardinal smatrao je da, ako se neki svećenik zaljubi u ženu i ako drži da mogu biti čvrst par, onda je ispravno da slijedi taj put. No Ratzinger ima i temperament samca, samotnjaka te, prema Politijevu mišljenju, nema dar za vođu jedne ustanove koja ima milijardu i sto milijuna vjernika.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?