Biranje političkih predstavnika drugoj konstitutivnoj naciji ruganje je demokraciji!

24.05.2021. u 10:53

Za tjedan dana ulazimo u klimatološko ljeto pa bi političke strukture u BiH trebale požuriti s ispunjavanjem preuzetih obveza prije ljetnog raspusta. Ne bi valjalo da se na ljetni raspust ode s pravim raspašojem. No, vrijeme neumitno prolazi, kasni se s ispunjavanjem 14 uvjeta, među kojima je i usvajanje izmjena Izbornog zakona, da bi BiH dobila kandidacijski status u EU, ali unitarističke bošnjačke strukture preodjevene u građansko ruho sve to opstruiraju. Kakva Europa, kakvi bakrači, njima je BiH bez sudjelovanja Hrvata u vlasti – Amerika!

Bariša Čolak, zamjenik predsjedateljice Međuresorne radne skupine za promjenu Izbornog zakona, istaknuo je kako će biti potrebna potpora međunarodne zajednice te kako bi se novi Izborni zakon trebao voditi presudom Ustavnog suda koji je utvrdio kako se pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru zajednice državljana koju predstavlja i čije interese zastupa. Ustavotvorac je imenovao, odnosno označio konstitutivne narode (Bošnjake, Srbe i Hrvate) kao posebne kolektivitete i priznao im jednaka prava i naglasio jednakopravan status.

Na konferenciji “Integritet izbornog procesa u BiH” rečeno je kako ne bi trebalo dopustiti da se uđe u još jedan izborni ciklus s trenutačnim važećim zakonodavstvom. Eric Nelson, veleposlanik SAD-a u BiH, kazao je kako je politička volja ključna za bilo kakve izmjene, reformu i napredak k članstvu u EU, naglašavajući da su transparentni, slobodni i pošteni izbori u srcu svake funkcionalne demokracije i naglasio: “Godina koja nije izborna trebala bi biti iskorištena za ove procese, ali konstantno postoje politički lideri koji opstruiraju takve reforme.” Johann Sattler, posebni predstavnik i šef Izaslanstva EU-a u BiH, kazao je da je ova godina šansa za promjene, ne samo kozmetičke nego ozbiljne promjene, te da je progres prespor i naglasio kako je za EU važno osigurati provedbu presuda te da se izbori predviđeni za iduću godinu ne mogu održati s postojećim izbornim sustavom.

Ako se bošnjačkim strukturama izmjenama Izbornog zakona onemogući biranje “svojih” šest Hrvata u Dom naroda FBiH, pokušat će se izboriti za smanjenje ingerencije Doma naroda FBiH, u kojem malobrojniji Hrvati ostvaruju svoja konstitutivna prava. Biranje političkih predstavnika drugoj konstitutivnoj naciji ruganje je demokraciji i tko je god u BiH za dominaciju jedne nacije, daleko je od bilo kakve demokracije. Daleko je čak i ispod komunističkih odluka ZAVNOBiH-a, u koji se kunu, opraštajući mu to što se u njima govori kako Bosna i Hercegovine nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i hrvatska, i muslimanska (odnosno bošnjačka). Razgovori će se nastaviti, nadamo se da neće biti kao s Fatom i njezinim pjevačkim zborom.

- Gdje se spremaš? – upita je Mujo.

- Na probu pjevačkog zbora – odgovori Fata.

- Dobro, a što radite na tim probama pjevačkog zbora? – znatiželjan je Mujo.

- Ništa osobito, čavrljamo, pijuckamo, tračamo i tako – odgovara Fata.

- Dobro, a kad onda pjevate? – čudi se Mujo.

- Pjevamo kad se vraćamo doma – objasni mu Fata.

Ključa u bosanskom loncu kojemu bošnjačke “građanske” strukture po svaku cijenu nastoje biti poklopac. Vide to i oni koji bi trebali voditi računa o provedbi Daytonskog sporazuma i njegova Aneksa 4, to jest Ustava BiH, u kojima je jednakopravnost triju konstitutivnost naroda krovno načelo. Toleriranje svega i svačega u BiH i oko nje podsjeti na izreku Mihaila Bulgakova, koju se “šera” na društvenim mrežama: “Izgleda da će uskoro tolerancija stići do te razine da će pametnima biti zabranjeno razmišljanje zato što to ponižava glupe!”

“Građanske” strukture u BiH glume socijalnu pravdu, a provode političku nepravdu naspram Hrvata. Glume Robina Hooda koji je otimao bogatima i dijelio siromašnima, a ispod Robinova kostima krije se “demokratski” duh hunskog vođe Atile koji je rekao: “I ja sam za mir, ali hunski!” Pa se sjetismo jedne fore o toj temi. Postavlja se pitanje:

- Kako se zove Bosanac koji otima ćevape bogatima i dijeli siromašnima?

- Robin Food – glasi odgovor. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?