Povijesna odluka za BiH, zahvaljujući RH i Plenkoviću EU će joj otvoriti svoja vrata

12.03.2024. u 07:05

Aktualni hrvatski premijer od dolaska na tu dužnost približavanje BiH EU stavio je među svoje prioritete. To je za mnoge bilo čak i iznenađenje jer im nije bilo jasno zašto je državnik koji je svoju karijeru gradio unutar EU toliko zaokupljen prostorom čija je europska perspektiva poglavito u to vrijeme bila vrlo maglovita i neizvjesna

Europski povjerenik za proširenje Olivér Várhelyi dostavio je Europskoj komisiji izvješće u kojem se konstatira napredak BiH u ispunjavanju reformi, što znači da EK predlaže Vijeću otvaranje pristupnih pregovora s BiH. Preporuka za otvaranje pristupnih pregovora s BiH dugo je očekivana vijest. Po mnogočemu bi otvaranje pristupnih pregovora predstavljalo najveći iskorak te zemlje na njezinu dugotrajnom i ne baš laganom europskom putu.

Ova odluka Europske komisije ujedno je i politički i državnički uspjeh Andreja Plenkovića i naravno da on ima puno pravo koristiti tu pobjedu i u predizbornoj kampanji. Hrvatski premijer previše je uložio u postizanje tog cilja da bi se sada držao po strani i pustio druge da se (ne)zasluženo hvališu napretkom BiH k članstvu u EU. Ali, daleko od toga da je njegov motiv bio ubiranje predizbornih bodova. Aktualni hrvatski premijer od dolaska na tu dužnost približavanje BiH EU stavio je među svoje prioritete. To je za mnoge bilo čak i iznenađenje jer im nije bilo jasno zašto je državnik koji je svoju karijeru gradio unutar EU toliko zaokupljen prostorom čija je europska perspektiva poglavito u to vrijeme bila vrlo maglovita i neizvjesna.

Nije to možda u hrvatskoj javnosti, a ni politici, svima jasno, ali BiH u EU državni je i nacionalni interes RH visokog prioriteta. Ako već nisu svi senzibilizirani za svoje sunarodnjake u BiH i potrebu da oni budu dio istih integracijskih procesa kao i Hrvati u Hrvatskoj, onda bi bar trebali biti svjesni opasnosti, rizika i problema koje Hrvatskoj donosi uloga "graničara EU". Ostanu li BiH i ostatak jugoistočne Europe u geopolitičkoj podjeli karata izvan EU, onda će Hrvatska biti ta preko koje će se lomiti svi granični problemi Unije. A njih neće biti malo, poglavito na istoku. Neka se nitko time ne zavarava.

Imajući sve to na umu, jasnije je i zašto su Plenković i njegova Vlada najveći zagovornici europskog puta BiH i zašto su bezbroj puta prešutjeli i neke spinove i otrovne strelice iz BiH kojima ga se pokušalo diskreditirati, pa i sabotirati njegove aktivnosti na otvaranju pristupnih pregovora. Zato je ova vijest i poraz svih onih u BiH i izvan nje koji iskreno ne žele njezinu europsku budućnost.

Za BiH i sve njezine narode i građane ovaj veliki korak na europskom putu itekako je važan. On ne donosi samo novu perspektivu i čini članstvo u EU bližim i dostupnijim već omogućava BiH da kroz dugotrajan proces prihvaća europske zakone, standarde i norme. I to u svim segmentima života. Što donosi u ekonomskom smislu, izlišno je i govoriti jer podaci o BDP-u svih novih članica EU govore da je taj integracijski proces donio znatno poboljšanje životnog standarda.

Otvaranje poglavlja, prihvaćanje europskih propisa i standarda sigurno neće biti lako. Dovoljno je sjetiti se hrvatskog iskustva. BiH je u znatno težoj poziciji jer kompliciran i često nefunkcionalan državni ustroj učinit će propusnost mnogih odluka znatno težom. BiH je opterećena i neriješenim međunacionalnim pitanjima, različitim pogledima na prošlost, sadašnjost i budućnost. Sve to najavljuje duge i teške pregovore koji će prethoditi punopravnom članstvu u EU.

No, otvaranjem pregovora BiH ulazi u fazu iz koje nema povratka ili skretanja s europskog puta. Odnosi s drugim velikim silama neće prestati, ali je sada svima jasno da BiH pripada europskom geostrateškom prostoru i da neće biti ničiji trojanski konj u Europi. Različitosti njezinih naroda bogatstvo su BiH, ali ono može pokazati svoj puni potencijal samo u svom prirodnom okružju, a to je EU.

 

Želite prijaviti greške?