10.11.2021. u 10:25

SAD je za rješenja samo dogovorom naroda unutar BiH. Važno je relaksirati odnose i potaknuti sve na kompromis

Rata u BiH neće biti, poruka je posebnog izaslanika američkog predsjednika Joea Bidena za zapadni Balkan Gabriela Escobara nakon jučerašnjeg posjeta Sarajevu. U sumornoj, političkom krizom opterećenoj BiH dva dana razgovara sa svim stranama o problemima i mogućim rješenjima vodila su se istoj zgradi, u jednom Predsjedništvu – na tri odvojena sastanka s tri člana Predsjedništva. 

Amerika, možda, kao ni jedna druga zemlja zna da u BiH postoje tri istine i svaka od strana krivce vidi u onom drugom, trećem. Escobar, iskusni diplomat koji poznaje i situaciju u BiH i regiji, došao je prenijeti stav Amerike: BiH će opstati, ne poigravajte se s mirom u regiji i nemojte destabilizirati cijeli Balkan. 

Ponovio je opredijeljenost SAD-a za poštovanje Daytonskog i Washingtonskog sporazuma pa je strpljivo saslušao sve strane u BiH koje su mu prenijele, svatko iz svoje perspektive, viđenje stanja. Na najave iz Sarajeva da je došao Dodiku donijeti sankcije, odgovorio je izjavom: 

– Drago mi je što sam imao produktivan sastanak s Dodikom. SAD je, kazao je, za rješenja samo dogovorom naroda unutar BiH, a domaći lideri moraju ga postići. SAD želi pomoći i zato je pojačao angažman. Teži relaksirati odnose. Escobar danas ide i u Banju Luku razgovarati s liderima Republike Srpske.

Omča oko vrata i glavni kamen spoticanja zvan Izborni zakon čeka izmjene i to je za SAD, kako je i naglašeno, prevažno pitanje. Izmjene Izbornog zakona trebale bi biti završene do kraja godine i zbog toga traje i zajednička diplomatska ofenziva SAD-a i EU kako bi se u novu, izbornu godinu ušlo s izmijenjenim Izbornim zakonom. A on bi trebao ispraviti diskriminaciju, prije svega, prema najmalobrojnijem narodu u BiH – Hrvatima. 

Kao konstitutivnom narodu, Hrvatima se mora osigurati legitimno predstavljanje i omogućiti da sami biraju svoje predstavnike. Do sada to nije bio slučaj. Prošlo je jednom, dvaput... Planirano je bilo i opet. Ali SAD i EU uvidjeli su da BiH može opstati samo ako su u njoj tri naroda i ostali ravnopravni te po Ustavu imaju sva prava. 

I ne samo na papiru. Ima načina da se postigne unutarnji dogovor, više je prijedloga na stolu koji čekaju za 10-ak dana ponovni dolazak Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst, izaslanika SAD-a i EU. Escobar je pripremio teren. Na redu su lideri BiH. Možda skorašnjim dogovorom građanima pošalju i lijepu blagdansku čestitku. Čekamo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?