24.10.2022. u 15:46

Ruska agresija na Ukrajinu ogolila je mnogo toga. Između ostalog, ogolila je i neke ljude oko nas, njihove stavove. Bez daljnjega, svatko ima pravo na svoj stav, zato i imamo demokraciju.

Iz dana u dan ipak zaprepašćuju neki likovi, koji su i akademski obrazovani, načitani, godinama društveno aktivni, slove kao intelektualna elita, a sad su se pokazali kao prave kukavice ili totalno bezosjećajni prema stradanjima Ukrajinaca.

Najglasniji je među njima, dakako, šef države. Njegove tvrdnje da to nije naš rat i da se Rusiju ne smije poraziti, da ona ne smije izgubiti, da je ona neuništiva, svatko imalo zdrave pameti može dočekati najblaže s osmijehom, a zapravo s velikom dozom zabrinutosti, zna li nam predsjednik uopće što priča? Ili priča samo da priča, samo da bude kontra, samo da lovi najjeftinije domaće ultrapopulističke bodove?! Da, moguće da nije ruski čovjek, plaćenik, kako kaže Željka Antunović, ali su njegove izjave krajnje opasne, kako i ona tvrdi.

Izvan vremena i prostora 

Još je veća bešćutnost onih koji se pozivaju na 1991. pa tvrde da nama tada nitko nije pomogao pa zašto bismo mi danas pomagali Ukrajincima? Upravo suprotno, baš zato danas trebamo pomoći Ukrajincima gdje god i kako možemo. Iako je netočno da baš nitko nije bio s nama 1991. No svejedno, usporedba totalno neusporediva. I totalno izvan vremena i prostora. Što bismo mi sad trebali, ponavljati da to nije naš rat, kao što su mnogi govorili za rat 1991. ?

Ali kakav cirkus i kaos vladaju u hrvatskoj politici i oko nje, najbolje govori najnoviji slučaj oko najavljene moguće obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Već se raspravlja o dvotrećinskoj većini u Saboru, o rušenju u Saboru mogućeg veta Milanovića koji se odmah izjasnio protiv iako pojma nema o čemu se radi i, dakako, priče tko je uz Milanovića, a tko nije...

Zašto kaos? Jer se mnogi o svemu izjašnjavaju, od samog Milanovića, a da uopće još nismo čuli detalje službenog plana EU, kako bi to izgledala obuka ukrajinskih vojnika kod nas? I da stvar bude još smješnija, ili tragičnija, hrvatski cyber stručnjaci/vojnici već obučavaju ukrajinske vojnike, i to baš uz Milanovićevu suglasnost! Lud, zbunjen, normalan!

Kako ponajprije predsjednikove izjave zbunjuju naše ljude i dovode do toga da se moramo opredjeljivati tko je uz Ukrajince, a tko uz Ruse, ali zbunjuju i vanjski svijet, posebice naše saveznike i partnere, u pravo je vrijeme stigla međunarodna konferencija koja se sutra održava u Zagrebu i s koje će biti poslane jasne poruke, kako od samih njezinih sudionika, tako i od Hrvatske kao domaćina, da Hrvatska u ovom sukobu nije i ne može biti neutralna, da je to i naš rat, da smo mi dio EU i NATO-a i da tako dijelimo zajedničke vrijednosti i odgovornosti.

U Zagrebu se sutra održava najveći skup na razini parlamenata od hrvatske neovisnosti – Međunarodna krimska platforma. Ta je međunarodna politička platforma pokrenuta u kolovozu prošle godine u Kijevu kako bi se nastavio što veći međunarodni pritisak na Rusiju koja je Krim okupirala 2014. i pripojila ga.

Glavna svrha inicijative je vraćanje Krima pod ukrajinski suverenitet. Brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu od veljače ove godine sve je dobilo dodatnu dimenziju!

Srbi ne dolaze, Milanović nije pozvan

Kako navode organizatori, u fokusu nastojanja Međunarodne krimske platforme stavljeno je pet područja: učvršćivanje politike nepriznavanja pokušaja aneksije Krima; učinkovitost sankcija, zaštita ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, osiguranje sigurnosti u regiji Crnog i Azovskog mora i šire, uz zaštitu slobode plovidbe te prevladavanje negativnih gospodarskih i ekoloških utjecaja okupacije Krima na regiju.

Na inauguracijskom summitu također je istaknuta uloga nacionalnih parlamenata u rješavanju privremene okupacije Krima uz poticaj koordinacije aktivnosti na Krimu između nacionalnih parlamenata te unutar međuparlamentarnih skupština. Broj država sudionica i međunarodnih organizacija porastao je na 60, a okupio je čelnike G7, članice EU, nekoliko predstavnika afričkog kontinenta i Latinske Amerike te predstavnike NATO-a, EU i druge.

Hrvatska je sutra sudomaćin Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, na zamolbu ukrajinskog parlamenta, budući da je u Ukrajini ratno stanje pa je ondje nemoguće održati ovakav skup. To što je i Srbija pozvana da nazoči skupu sa svojim izaslanstvom, a da se uopće nije odazvala, također dovoljno govori o našem susjedu koji je pogubljen u vremenu i prostoru.

Kao i činjenica da na skup nije pozvan Milanović. To i tako nije njegov rat pa neka ostane na Pantovčaku. Bolje i to nego da nas svojim izjavama dodatno sramoti pred sudionicima konferencije i pred svijetom i da dalje narušava ugled Hrvatske u svijetu i dovodi u pitanje njezinu vjerodostojnost kao punopravne članice EU i NATO-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?