SPREMA SE OGRJEV

Već se počelo kupovati pelet i drva za sljedeću sezonu grijanja u BiH

27.04.2024.
u 18:00

Iako se sezona grijanja lagano privodi kraju, brojni su već u potrazi za najpovoljnijim cijenama ogrjeva za iduću sezonu jer je upravo nabava energenata jedan od najvećih izdataka tijekom godine

Ljetne temperature, koje su u proteklom razdoblju u BiH rasle i do 30 stupnjeva, brojnim su kućanstvima stvorile uštedu zbog prestanka grijanja. No, iako se sezona grijanja lagano privodi kraju, brojni su već u potrazi za najpovoljnijim cijenama ogrjeva za iduću sezonu grijanja jer je upravo nabava energenata jedan od najvećih izdataka tijekom godine. - Protekla zima bila je poprilično "slaba", nije bilo pretjeranih minusa, što i nije tako loše jer nam je ostalo drva i za iduću sezonu. No, to nije razlog za opuštanje. Već sam s dobavljačem dogovorio da mi isporuči drva do sredine idućeg mjeseca, a i cijene su nešto niže u odnosu na onu koja bude u jeku sezone, što je upravo jedan od razloga zbog kojih navrijeme svake godine uspijevam osigurati ogrjev - kaže sugovornik Saša.

Drva za ogrjev
Kubni metar iscijepanih drva moguće je pronaći po cijeni od 120 KM, no takvih prodavača je sve manje s obzirom na to da većina malih dobavljača metar iscijepanih drva prodaje po cijeni od 140 KM. Većina njih nudi i besplatan prijevoz ako je u pitanju neka razumna udaljenost, a za veće udaljenosti cijena prijevoza dogovora se s dobavljačem. No, kupci će uvijek izabrati dobavljača koji im je bliži zbog brzine dopreme ogrjeva. Tvrtka Drvosječa d. o. o. iscijepano suho drvo po paleti bruto dimenzija 1 x 1 x 1 metar s besplatnim prijevozom do kućne adrese nudi za 165 KM, dok se za sirova izdvaja 148 KM. Kod ovog prodavača vreću iscijepanih drva možete kupiti za 10 KM. Iz tvrtki koje se bave proizvodnjom peleta kazali su kako se ovaj energent već uvelike nabavlja za iduću sezonu grijanja. Kako je za Nezavisne novine rekao Igor Andrić, tajnik Udruge šumarstva i prerade drva u Gospodarskoj komori Republike Srpske, na tržištu je povećana ponuda peleta u odnosu na potražnju. - To je utjecalo na cijenu koja je, ovisno o proizvođaču, raznolika, tako da se kreće od 400 do 420 KM po toni - kazao je Andrić i istaknuo kako postoji nekoliko proizvođača koji su cijenu spustili čak i ispod 400 KM po toni.

- Što se tiče prognoza za neko buduće razdoblje, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođača peleta, a što ide na ruku kupcima - kazao je Andrić i dodao kako se cijene ni u idućoj sezoni ne bi trebale mijenjati, kako kaže, upravo zato što proizvođači imaju velike zalihe. Prema njegovim riječima, većina proizvođača peleta izvozno je orijentirana, ali uslijed energetske krize u zapadnoj Europi nabavljene su velike količine i skladišta su puna. - I zbog prethodne slabije zime nije došlo do potrošnje, tako da je sve to uvjetovalo nižu cijenu - objasnio je Andrić.

Cijena tone
Darko Partalo, direktor kompanije Drvoprodex iz Banje Luke, za isti je medij kazao kako je kod njih cijena tone peleta 360 KM plus PDV i prijevoz. - Mi trenutačno nemamo peleta na lageru u velikim količinama, ali jedan dio, od 20 do 30 posto, i izvozimo, odnosno onoliko koliko procijenimo da neće ugroziti poslovanje u Republici Srpskoj - kazao je Partalo i istaknuo da cijena za izvoz iznosi 180 eura po toni. Istaknuo je kako ne očekuje da će u idućoj sezoni grijanja doći do povećanja cijena. Ne vjerujem da će se cijene mijenjati, odnosno vjerojatno će sadašnja cijena biti i najesen jer tako čuvamo naše kupce - kazao je Partalo. Iz tvrtke bioConcept Novi Grad ističu da su i kod njih cijene peleta u padu. -Trenutačna cijena peleta po toni kod nas je 380 KM s prijevozom i veliki broj kupca upravo sada kupuje pelet zbog nižih cijena - istaknuli su iz ove tvrtke.

Drvosječa tonu peleta, 100% bukva prve klase i bez kore, s besplatnim prijevozom do kućne adrese prodaje po cijeni od 499 KM, dok se u proljetnoj akciji može kupiti za 367 KM po toni. Za vreću od 15 kilograma peleta morat ćete izdvojiti 10 KM.

Podsjetimo, pelet se u Bosni i Hercegovini prije nekoliko godina prodavao po prihvatljivoj cijeni od čak 250 KM po toni. Značajne promjene počinju tijekom 2021. godine, cijena tog ogrjevnog materijala kretala se od 300 do 330 KM po toni, dok je u 2022. godini u sezoni grijanja cijena rasla i do 1000 KM.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije