28.07.2022. u 14:54

Situacija u kojoj se u 21. stoljeću u BiH, državi koja ima aspiracije ući u europsko društvo zemalja s najvišim demokratskim standardima, jednoj skupini državljana koja broji više od pola milijuna žitelja – odnosno hrvatskom narodu, onemogućuje da bira svoje nacionalne predstavnike ravna je političkom apartheidu. Jučer donesena odluka OHR-a nijednim svojim dijelom ne rješava hrvatsko pitanje niti omogućuje da Hrvati biraju svoje predstavnike u institucije vlasti.

Dakle, samo nekoliko mjeseci prije izbora Hrvati su ponovno u situaciji u kojoj će im većinski Bošnjaci birati predstavnike u federalnim institucijama te nakon izbora pokušati uspostaviti vlast bez hrvatskog naroda, gazeći pritom ostatke ostataka političkih prava Hrvata u Federaciji – entitetu koji se iz dana u dan pretvara u unitarnu bošnjačku državu u državi.

A ovo što se događa Hrvatima u BiH u 2022. godini samo je nastavak procesa koji traje gotovo četvrt stoljeća. Hrvati u BiH, jedan od tri konstitutivna naroda, koji prema ustavu zajedno s druga dva čini temelj BiH, već 22 godine trpi udare, oduzimanje političkih prava, te sveobuhvatnu krađu u režiji brojnijih Bošnjaka, a pod pokroviteljstvom nekih predstavnika dijela međunarodne zajednice. I dok je Washingtonski sporazum omogućavao Hrvatima kakav-takav paritet, ono što se događalo od 2000. naovamo može ući u anale najgrubljeg zatiranja identiteta, političkog progona, nacionalne netrpeljivosti i mržnje koja upravo ovih dana prerasta u otvorene prijetnje progonom. Nametnutim odlukama od 2000. godine prvo su Bošnjacima omogućili da Hrvatima biraju izaslanike u Dom naroda, lišavajući tako hrvatski narod dijela političke moći u institucijama.

Zatim su Hrvatima oduzeli mogućnost utjecaja na izbor izvršne vlasti u Federaciji te ih na kraju lišili mogućnosti veta u vladi Federacije. Posljedice su bile jasne – u dva navrata Bošnjaci su izabrali vlast u Federaciji bez legitimnih hrvatskih predstavnika, dok su u tri navrata Hrvatima birali člana Predsjedništva. I sve to činili su hrvatskom narodu koji, povijesno gledano, jedini njeguje i čuva tradiciju na nekadašnju državnost Bosne i Huma koju su uništili osmanlijski osvajači s istoka. Hrvati su preživjeli stoljeća okupacije, preživjet će i teror političkog Sarajeva, a u svojoj borbi za europsku državu ravnopravnih naroda i građana ustrajat će i dalje.

Komentara 1

SO
soovls
09:48 29.07.2022.

Da su Mesić i Pusićka na vlasti, sve bi ovo isto Bošnjaci radili ali hrvatski mediji o tome niti rijeći ne bi rekli niti napisali.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?