Putin je skršio sve ono dobro što je Gorbačov pokušao uvesti: demokraciju, tržište...

05.09.2022. u 15:12

S Putinom se na velika vrata vratio ruski imperijalizam koji je bio toliko svojstven SSSR-u, umjetnoj tvorevini koja je bila službeni naziv za Veliku Rusiju, kao što su obje Jugoslavije zapravo figurirale kao Velika Srbija

Prvi i posljednji predsjednik SSSR-a pokopan je bez ikakvih državnih počasti. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije došao na ispraćaj Mihaila Gorbačova jer je, jadan, jako bio zauzet obavezama u Kremlju. Ništa čudnoga ni neočekivanog, posebice u jeku ruske agresije na Ukrajinu. Putinovci su Gorbačova mrzili, jer im je srušio SSSR, pa ga sad i mrtvoga optužuju za veleizdaju, jer da je jako pogriješio u pogledu mogućnosti približavanja "krvožednom" Zapadu. Kao da se ne vidi tko je zapravo krvožedan. Putin, a ne Gorbačov, a bome ni Zapad.

Putin je okupacijom Krima, a sada i agresijom na ostatak Ukrajine, uništio sve ono za što se Gorbačov zalagao. Gorbačov nije uništio SSSR zato što ga je htio namjerno uništiti. Upravo suprotno, Gorbačov ga je htio sačuvati, ali na novim temeljima, a to su u prvom redu demokracija i tržišno gospodarstvo na unutarnjem planu, a na vanjskom planu približavanje Zapadu i smirivanje utrke u naoružanju, posebice kad je riječ o nuklearnom naoružanju. No SSSR i komunizam kao sustav rušili su se kao kula od karata. Gorbačov to nije mogao spriječiti jer je raspad SSSR-a počeo i prije njegova dolaska na čelo Komunističke partije. A i kako je u povodu njegove smrti naveo najpoznatiji američki diplomat Henry Kissinger, Gorbačovljeve reforme nisu uspjele jer ponajprije Rusi za njih nisu bili spremni, ili voljni, kako se uzme.

Putin je skršio sve ono dobro što je Gorbačov pokušao uvesti. Putin je Rusiju pretvorio u autokratsku, diktatorsku zemlju s prividom demokracije, u kojoj se politički protivnici redovito fizički eliminiraju ili zatvaraju. Putin je iz Rusije protjerao sve zapadno. Rusiju će gospodarski sunovratiti. Ponovno je ušao u neviđeni sukob sa Zapadom, kao iz hladnog rata. I ključno, Putin je vratio ono najgore od SSSR-a, čemu je povijest svjedočila. To je ono sovjetsko koje je krenulo nakon revolucije 1917. godine. To je agresija na susjedne zemlje. Zašto se danas čuditi da je Finska preko noći od neutralne zemlje postala članica NATO-a? Zašto se čuditi da se Poljska naoružava kao nikad? Kako su ono Hitler i Staljin podijelili Poljsku? Što je Staljin napravio baltičkim zemljama? Zašto i one danas strahuju od Putinove Rusije? Koji su tenkovi ušli u Mađarsku? Čehoslovačku? Koliko je Ukrajinaca Staljin pobio...

S Putinom se na velika vrata vratio ruski imperijalizam koji je bio toliko svojstven SSSR-u, umjetnoj tvorevini koja je bila službeni naziv za Veliku Rusiju, kao što su obje Jugoslavije zapravo figurirale kao Velika Srbija. Putinovci ne mogu Gorbačovu oprostiti što nije spasio SSSR! A kako ga je trebao spasiti? Pa silom, tenkovima, vojskom, nuklearnim oružjem, bilo kako, samo da se održi, pa i na silu. I uz sve to se još približio Zapadu. Sovjetskim i ruskim tvrdolinijašima prvo je pozlilo kad je za papu izabran Poljak, pa ga je trebalo ubiti. A onda im je dodatno pozlilo kad se Gorbačov pojavio u Vatikanu na prijamu kod tog istog pape Poljaka, i to čak dva puta! Prvi put u povijesti SSSR-a da je sovjetski partijski vođa došao na poklon papi. Bio je i Putin više puta kod papa, ali sve je to bilo hinjenje, glumatanje, s figom u džepu. Gorbačov je bio iskren i otvoren.

Upravo to što Gorbačov nije dignuo oružje, do danas mu putinovci ne mogu oprostiti. Tada su tvrdolinijaši pokušali vojskom preuzeti vlast i srušiti Gorbačova, ali onda je u igru ušao Boris Jeljcin. Vojsku je vratio u vojarne, tvrdolinijaši su se povukli, Gorbačova je izvukao iz kućnog pritvora na Krimu, ali ga je politički i osobno ponizio da je ovaj shvatio kako mu je došao kraj. Na kraju sage, Jeljcin je taj koji je Putina doveo na vlast, a Putin ga je zatim i politički i osobno ponizio.

U pogledu Hrvatske, raspad SSSR-a i komunizma doveo je do raspada komunizma u istočnoj Europi, pa tako i u Jugoslaviji, a onda i do raspada Jugoslavije. To kako se pak Jugoslavija krvavo raspala, to je druga priča. Slobodan Milošević i velikosrpska klika nisu bili kao Gorbačov. Bome, ni Miloševićevi poltroni do danas nisu naučili lekciju! Raspadom SSSR-a i komunizma otvorio se onaj trenutak u povijesti kad su Hrvati konačno mogli dobiti i proglasiti svoju državu. Da se to nije dogodilo, ta famozna međunarodna zajednica nikad ne bi dopustila raspad Jugoslavije. Samo se sjetimo posjeta američkog državnog tajnika Jamesa Bakera Beogradu u lipnju 1991. i njegovih riječi. I ne samo njegovih.

Gorbačov nije dopustio ispucati ni jedan metak kako bi krvlju pokušao spasiti i SSSR i komunizam kojima je krah i tako već bio neminovan! U tome je njegova najveća zasluga, i po tome će ga povijest pamtiti, po dobrome, što god mislili i tvrdili putinovci. Bio je političar, državnik, ali u prvome redu čovjek! A kako dani idu, svjedoci smo da je Putin sve veći monstrum, a ne čovjek! Ništa nije naučio od Gorbačova!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?