27.09.2022. u 13:08

"Ne želimo da dođe do toga da nas nema tko liječiti. Školovali smo se da bismo pomagali ljudima, to nam je cilj. Naš pacijent treba biti u fokusu našeg posla, ne da mu posvetimo dvije i pol minute vremena", jasno su poručili liječnici okupljeni na subotnjem prosvjedu ispred zgrade Ministarstva zdravstva i time zadobili podršku javnosti. S njihovim zahtjevima - "ni lijevo ni desno, već ravno u bolju budućnost" - lako se složiti jer svatko od nas osjetio je nezadovoljstvo kad nije mogao doći do liječnika, ili je dobio apsurdno dalek termin, ili je pak iz ordinacije izišao zbunjen nakon brzopoteznog pregleda koji je uglavnom protekao u administrativnom ispunjavanju podataka. Kulturno prosvjedovanje i artikulirani zahtjevi učinili su ovaj prosvjed uspješnim, a za razliku od prosvjeda koji polariziraju javnost, a kakvih je u posljednje vrijeme sve više, ovaj je prosvjed bio izrazito uključiv i moglo bi se reći od javnog interesa.

Inicijativa mladih liječnika nije nikakva formalna institucija nego ad hoc skupina pametnih i odgovornih mladih liječnika koji su umjesto jednosmjerne karte za lagodniju budućnost u kakvoj zapadnoj zemlji, odlučili preuzeti odgovornost kakvu iskusniji i utjecajniji njihovi kolege nisu, premda su svoje mlade kolege svesrdno podržali. Organizatori iz Inicijative nisu se dali smesti ministrovim zakazivanjem sastanka devet dana nakon termina prosvjeda, već su izrazili uvjerenje kako je logično da u subotu i razgovaraju, kad su već najavili svoj dolazak pod ministrove prozore. I u tome su uspjeli. Razgovarali su i obrazložili svoje zahtjeve državnoj tajnici Mariji Bubaš i ministru Berošu, koji ih, nesretnik, u svemu zapravo i podržava, ali nema odriješene ruke za samostalno donošenje velikih reformskih odluka prije političkog blagoslova s vrha. Bar nije imao dobar dio svog mandata, a je li konačno dobio zeleno svjetlo vidjet ćemo kad i službeno svjetlo dana ugleda prijedlog reforme zdravstvenog sustava. Njegov je nacrt dao predstavnicima mladih liječnika da ga prouče pa da o njemu u ponedjeljak 3. listopada diskutiraju. A oni poručuju da neće prihvatiti nikakva djelomična rješenja, već isključivo dubinsku i korjenitu reformu hrvatskog zdravstvenog sustava! Prema dosad iskazanoj odlučnosti, može im se vjerovati. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?