22.04.2020. u 12:49

U vrijeme pandemije koronavirusa pogođene su brojne djelatnosti, među kojima su i umjetnici i kulturnjaci, a ponajviše glazbenici i estradnjaci. Mnogima od njih jedini izvor prihoda bili su koncerti, nastupi u dvoranama ili svadbenim salonima. Toga više nema, a kad će se stanje vratiti u normalu, nitko to danas sa sigurnošću ne može prognozirati. A do tada treba preživjeti, kupovati hranu i plaćati račune i rate kredita... Pjevači i izvođači koji nisu izravno autori djela, nego samo interpretatori, preživjet će teško. Mnogi od njih ukalkulirali su zaradu sa svadbi i drugih svečanosti koje su unaprijed dogovorili i naprasno morali otkazati. Stoga su mnogi nevoljko zatražili pomoć cehovskih udruženja, koja sada trebaju pokazati svrhu svoga postojanja. Ali usta je previše, a kolača jako malo. “Od pjesme koju ja napišem žive i izvođači, njegov prateći bend, vlasnici studija, programeri. Zamislite koliko je to obitelji” - kazao je neki dan u intervjuu Večernjaku Tonči Huljić, ističući kako su ovom krizom najviše pogođeni instrumentalisti. U javnosti vlada percepcija kako kulturnjaci i estradne zvijezde zbog svoga imidža u javnosti žive na visokoj nozi. Međutim, to je samo tajmovski “život u čizmama s visokom petom od bodljikave žice”. Mnogi od njih danas nemaju za život, ali im je teško to priznati. Poznati pjevač Jacques Houdek morao se danima pravdati javnosti zbog 5000 kuna koje je dobio kao pomoć da prebrodi ove koronavirusne dane.

Jer od virtualne umjetnosti se ne može živjeti, a nisu svi kao Halid Bešlić i možda Željko Bebek, koji su za života stekli toliko da danas mogu dublje zavući ruku u džep i posegnuti za zalihama. Dok ne prođe ova pandemija, slikari su, primjerice, svoje radove prisiljeni izlagati na internetu, pisci svoje knjige objavljivati i prodavati u pdf izdanjima, a i tiskovine sve veću pozornost pridaju elektroničkom novinarstvu. Tko zna kad će doći vrijeme da ponovno pogledamo neki koncert u dvorani, možda jedino na otvorenom. Ali, ruku na srce. Kome je danas kada je u pitanju borba za opstanak za goli život uopće do priče o kulturi i umjetnosti?

Što nam donosi budućnost, to nitko ne zna, ali da ćemo se morati prilagođavati novom načinu života, to je sasvim sigurno. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?