08.07.2021. u 09:39

Ovoga ponedjeljka u župni Resnik, na istoku Zagreba, na samom izlazu tj. ulazu u grad objavljena je prava mobilizacija među vjernicima, koji su pohitali zaštiti jedan od simbola njihova Resnika, raspelo koje se nalazi usred naselja.

Stali su pred građevinske strojeve i tako spriječili rušenje raspela, koje je bilo u planu cestograditeljima. Oni su, naime, na velikom resničkom raskrižju naumili napraviti rotor, a raspelo im nije predstavljalo baš ništa, premda je na tome mjestu već 115 godina. Mještani vele da bi im to bilo kao da im netko vadi srce. Nesumnjivo da je to tako i to bi svakome prosječno upućenome trebalo biti jasno, a osobito kada se radi o nečemu što je s jedne strane crkvena imovina, a i nalazi se na crkvenom zemljištu, kako vele u župi Resnik.

Resnički župnik vlč. Marijan Piskač svjedoči je kako je Grad Zagreb već prije nekoliko godina pokušao ukloniti raspelo, ali da to mještani nisu dopustili ni po cijenu vlastita života. “Kao što smo se i prije nekoliko godina okupili s ciljem da zaštitimo raspelo od uklanjanja tako smo se i ovog 5. srpnja odmah aktivirali i okupili se kod raspela kako bismo pokazali da se ne slažemo s njihov odlukom. Niti ćemo dopustiti da dođe do uklanjanja raspela”, izjavio je vlč. Marijan Piskač za Hrvatsku katoličku mrežu.

Vlč. Piskača čitatelji će se prisjetiti iz simpatične zgode iz svibnja prošle godine, kada su mu župljani darovali novoga Golfa, o čemu on nije imao pojma, pa ga je jedva prihvatio kao dar, tvrdeći da njemu njegova dobrano punoljetna Vectra služi dobro, premda tu i tamo ima nekih popravaka. Ta gesta župljana govori o snažnoj povezanosti te župne zajednice sa svojim svećenikom. Resnik je nekoć bila prva župa istočno od Zagrebačke katedrale, a danas je, prema pisanju Glasa koncila, najmanja zagrebačka župa s oko 2200 vjernika u 650 obitelji od sveukupnih 2500 stanovnika. No, usprkos veličini, Resnik je, zbog stalnog priljeva doseljenika, niz godina u demografskom plusu i župnik ondje ima pune ruke posla, pa župna statistika otprije dvije godine veli da je te godine ondje bilo 37 krštenja, 29 sprovoda, te 12 vjenčanja, što je statistički mnogo u usporedbi s drugima.

Župa Resnik, dakle, diše punim plućima, pa je stoga još nelogičniji potez gradskih vlasti da su preko noći htjeli srušiti jedan od simbola Resnika.

“Nama je raspelo simbol zaštite. To vam je kao da mi netko čupa srce. Njihova želja je izmaknuti raspleo, a to vam je isto kao kad miču raspela iz škola kao da žele maknuti Boga što dalje od sebe. Kada se nalazim negdje na putu i vraćam se doma prvo je što zamijetim raspelo i tada u srcu znam da sam doma”, posvjedočila je HKM-u župljanka Višnja Mikec.

Malo Zagrepčana danas zna da je Resnik i malo marijansko svetište, odnosno da se za Resnik veže legenda, kakvima se diče velika marijanska svetišta. Prema toj legendi kip Majke Božje Sava je donijela i izbacila u 12. ili 13. st. na obalu malenoga naselja nedaleko od Zagreba. U znak zahvalnosti za taj pomalo neuobičajen Marijin posjet mještani su podignuli crkvu Mariji u čast, koje je ubrzo postalo marijansko svetište i za grad Zagreb, zvano Majka Božja Jezerinska, jer se u blizini nalazilo jezero.

Sjever Hrvatske prepoznatljiv je upravo po raspelima, krajputašima i pilovima, kojima je svojedobno čak i revija Hrvatskog autokluba posvetila jednu temu kao o “duhovnosti na putu za sigurnu vožnju”, gdje je prof. Martina Ožanić, viša stručna savjetnica – konzervatorica za pokretna kulturna dobra u Konzervatorskom odjelu u Zagrebu, konstatirala kako su s vremenom, nažalost, “mnogi krajputaši izgubljeni ne uspjevši preživjeti građevinske intervencije ili su propali uslijed djelovanja atmosferilija i dotrajalosti”.

“Danas očuvani primjeri stoga predstavljaju dragocjena svjedočanstva pobožnosti naših predaka koji su nastojali ispuniti zajednički ambijent zagovornicima za spas ljudske duše. Možda se doimaju kao relikt prošlosti ili tek simpatični putokazi koji u borbi s tehnološkim dostignućima izvlače deblji kraj, no zaslužuju našu brigu kako bi za buduće naraštaje sačuvali ovaj dio hrvatske baštine od potpunog nestajanja”, kaže ona i njezine riječi daju Resničanima vjetar u leđa u obrani svojega raspela. Koje, uostalom, može biti i u središtu budućeg rotora, samo ako se netko dosjeti takvog arhitektonskog rješenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?