vojvođansko pitanje

Kreće li Vojvodina u smjeru neovisnosti?

07.04.2013.
u 10:42

U srijedu će Vlada Vojvodine donijeti Deklaraciju o pravima sjeverne srbijanske pokrajine

NOVI SAD – Predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najavio je da će u srijedu Vlada Vojvodine donijeti Deklaraciju o pravima sjeverne srbijanske pokrajine. Donošenje deklaracije Pajtić pojašnjava time što velika većina građana jasno vidi da se prava AP Vojvodine ne poštuju.

- To najdirektnije utječe na interese građana Vojvodine. Narušavaju se i ranije stečena prava, što je nezabilježeno u modernoj europskoj praksi. Sadašnja republička vlast mora imati snage da podnese teret pogubne politike na Kosovu devedesetih godina. Mora steći snage da donese teške, ali dalekosežne odluke. Vojvodina ne smije biti poligon na kojem će se iskaliti bijes i frustracija zbog iznuđenih i nepopularnih poteza, rekao je Pajtić dodajući da je nedavno, mimo ustavnih garancija, smanjen okvir na osnovu koga se opredjeljuje minimum financijskih sredstava za AP Vojvodinu. Kaže i kako je pored toga republička Vlada protuustavnom odlukom, bez konzultacija s pokrajinskim organima, počela na neustavan način da raspolaže pokrajinskom imovinom. - Uzurpirano je i pravo o postavljanju direktora Pokrajinskog fonda za zdravstvo i socijalnu politiku. Ignoriran je u potpunosti zahtjev pokrajinske vlade da se u skladu sa zakonom predstavnicima Pokrajine osigura odgovarajuće sudjelovanje u vlasništvu i upravljačkoj strukturi Novosadskog sajma. Masovno se vrše smjene rukovodećih ljudi i članova upravnih odbora u značajnim državnim institucijama prije isteka mandata, bez zakonske osnove i bilo kakvog obrazloženja, tvrdi Pajtić. Ponovno otvaranje „vojvođanskog pitanja“ komentira se i sve očiglednijom željom da se Vojvodina odcijepi od Srbije. Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da j otvaranje pitanja Vojvodine politička diverzija, organiziran i sinkronizirani pritisak na državni vrh i neka vrsta pokazne vježbe što bi Srbiju moglo da čeka ako ne prihvati ultimatum iz EU. -

Žao mi je ako je politički vrh pokrajine i DS podlegao pritisku i dopustio da bude instrument dodatnog vanjskog pritiska na Beograd, a da od toga nitko, ni pokrajina pa ni inicijatori donošenja deklaracije, neće imati korist. Ovo vodi daljim turbulencijama u političkom životu, ali i pokazuje koliko rade neki centri moći, za koje smo se ponadali, da su digli ruke od nas. Koincidencija da se donošenje deklaracije najavljuje u momentu kada treba da bude donijeta ključna odluka o Kosovu je toliko očita da je gotovo nemoguće da je slučajnost, rekao je Vukadinović.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije