NASTAVLJEN RAZGOVOR

Kroz partnerske odnose štititi u BiH hrvatske interese

raguz
13.09.2013.
u 09:29

Čović jučer u Sarajevu razgovarao s Ragužem, Bosićem i Tihićem

Predsjednik HDZ BiH i prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović jučer se u odvojenim susretima u Sarajevu sastao s predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, predsjednikom HDZ-a 1990. Martinom Ragužem, te predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem. - Jedna od glavnih tema razgovora bila je kako približiti stavove i pronaći rješenja za presudu u slučaju ‘Sejdić - Finci’ prije sastanka u Bruxellesu 1. listopada, kazao je jučer nakon sastanaka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Hrvati žele rješenja

Hrvatskom narodu i HDZ-u BiH najviše je stalo da se provede presuda jer je hrvatskom narodu najteže u BiH, i ovakvo postojeće stanje nije rješenje. Hrvati su ponudili svoje prijedloge i nisu, kako to neki pokušavaju prikazati, oni koji žele srušiti dogovore. S predsjednikom SDS-a Čović je razgovarao o suradnji stranaka, pripremi sastanka u Bruxellesu, te potrebi organiziranja susreta šestorke, odnosno sedmorke. Ako se stavovi približe i ako se postigne suglasnost oko mogućih rješenja, sastanak lidera će biti održan. Domaćin bi trebao biti upravo predsjednik SDS-a Mladen Bosić. Martin Raguć i Dragan Čović razgovarali su o suradnji dvije stranke, te mogućnostima da tu suradnju od personalne do suradnje dvije stranke podignu na još veću razinu nego je to do sada bilo. - Razgovarali o odnosima naših stranaka sa svim drugim strankama kako u FBiH, tako i RS-u. Dogovor je da se u idućih sedam do 10 dana ponovno sastanemo, a do tada napravimo presliku stanja o svim pitanjima o kojima smo razgovarali, kazao nam je Čović. Opredjeljenje je da se kroz jedna partnerski odnos štite hrvatski interesi, zaključeno je na sastanku.

Priprema sastanka

Tihić i Čović razgovarali su o pripremi sastanka koji će se održati u Sarajevu u ponedjeljak, 16. rujna. Dogovoreno je da se sastane šire izaslanstvo stranaka, te da o posebnim pitanjima izvješća podnose posebni izvjestitelji. Tako će biti za pitanje Mostara, izvršenja presude ‘Sejdić - Finci’ i drugo. - Na svim razgovorima nezaobilazna je bila tema i Federacija BiH, odnosno njeno nefunkcioniranje. Najslabija karika BiH je funkcioniranje FBiH, tj. odnos vlasti u FBiH, kazao je jučer Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?