Izložba godine u BiH

‘Berber - Alegorija Bosne’

08.07.2017.
u 10:30

U prepunoj sarajevskoj Vijećnici, pod Visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, otvorena je Prva posthumna retrospektivna izložba Mersada Berbera “Mersad Berber – Alegorija Bosne”.

Berberova godina

Iako će se djela ovog umjetničkog velikana moći pogledati u iduća dva mjeseca, mnogi su željeli biti među prvima kako bi vidjeli

najpoznatija djela umjetničkog velikana. U izvanredno postavljenom umjetničkom programu, realiziranome od strane Dejana Kukrića i cjelokupne programske ekipe, nastupili su solisti Opere Narodnog kazališta Sarajevo, Aida Čorbadžić i Denis Isaković uz nadahnutu klavirsku pratnju i filigransko umijeće Aide Mušanović–Arsić te doajena bosanskohercegovačkog glumišta Miodraga Trifunova.

U ime obitelji Berber, koja je dala poseban doprinos u realizaciji ovog velikog kulturnog događaja za koji se sada i s pravom može kazati da će obilježiti tekuću godinu, obratio se Ensar Berber, sin velikana bosanskohercegovačke umjetnosti, koji je uputio riječi zahvale Uredu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na izrazito profesionalnom odnosu i uloženim naporima u realizaciji ovoga velikoga i kompleksnoga projekta, kao i gradonačelniku Sarajeva te direkciji Vijećnice koji će u iduća dva mjeseca biti domaćini brojnim posjetiteljima. Visoki pokrovitelj Prve posthumne retrospektivne izložbe slika Mersada Berbera Bakir Izetbegović ukazao je na dvostruki značaj ovog izuzetno važnog kulturnog događaja.

Tiskana i poštanska markica

On je kazao kako se pred posjetiteljima nalazi jedna od najznačajnijih likovnih izložbi u zadnjih pola stoljeća, ali i primjer veličanstvenog umjetničkog doživljaja kondenzirane povijesti i kulturne baštine naroda BiH.

Izložba Mersada Berbera koja će u iduća dva mjeseca biti otvorena za brojne posjetitelje zasigurno će ostati upamćena po svome izuzetnom otvaranju, ali prije svega po tome što su njom obuhvaćena gotovo sva najznačajnija Berberova djela.

Najviše pažnje s razlogom je privukao biser ove izložbe “Splav Meduze”, monumentalno djelo rađeno u slavu slikara Théodorea Géricaulta, koje niti jednoga posjetitelja premijere u Vijećnici nije ostavilo ravnodušnim.

Naime, ljudi teško mogu prodrijeti, razumjeti ili vidjeti stvarne razmjere borbe koja se vodi između umjetnika i slikarskog platna, između umjetnika i praznog papira.

U čast ovog velikog kulturnog događaja, JP BH Pošta objavila je prigodnu poštansku markicu pod nazivom “Mersad Berber- Alegorija Bosne”, a ovom prilikom Izetbegović je prvi primjerak te markice uručio supruzi Mersada Berbera, Adi Berber. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?