Suradnja akademija

Enciklopedija koja ne umanjuje značaj drugih naroda

20.02.2016.
u 07:00

U organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANU RS) i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) BiH, u Banskom dvoru u Banjoj Luci predstavljen je drugi svezak Hrvatske enciklopedije BiH, piše Večernji list BiH.

Predsjednik ANU RS-a Rajko Kuzmanović rekao je kako je predstavljanje ovog enciklopedijskog sveska rezultat suradnje ANU RS-a i HAZU BiH, koja se odnosi na razmjenu podataka i iskustava u pripremi enciklopedijskih jedinica. Kuzmanović je istaknuo kako je ovdje riječ o posebnoj enciklopediji koja govori o kulturnoj baštini hrvatskog naroda ne umanjujući značaj i drugih naroda u BiH. Ravnatelj Hrvatskog leksikografskog zavoda BiH Ivan Anđelić kazao je na predstavljanju kako je ova enciklopedija po sadržaju nacionalna, ali da je to ustvari opća enciklopedija BiH. Glavni urednik Enciklopedije Jakov Pehar naveo je kako su u ovo djelo uvrštene i osobe koje su dale svoj kulturološki i politički doprinos bez obzira na nacionalnost i jesu li podrijetlom iz BiH.

Profesor Željko Vujadinović govorio je o razvoju enciklopedijskih izdanja na našim područjima, te je istaknuo kako je drugi svezak Hrvatske enciklopedije BiH kvalitetniji u odnosu na prvo izdanje, te izazio očekivanje da će se ovaj trend nastaviti i u idućim izdanjima.

Pomoćni biskup banjolučki msgr. Marko Semren govorio je o doprinosu Katoličke crkve i svećenika tijekom izrade Hrvatske enciklopedije, te značaju izrade enciklopedijskih izdanja na razvoj društva. Predstavljanju drugog sveska Hrvatske enciklopedije nazočio je veliki broj uzvanika, među kojima su bili i dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i članica Predsjedništva HNS-a Marija Rapo.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?