Završeni "Rujanski susreti 2015."

Hrvati iz BiH i dijaspore nastupali, plesali, pjevali u Novom Travniku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
08.09.2015.
u 06:30

U organizaciji Udruge "Stari hrast 2000." iz Novog Travnika, na čelu s predsjednicom Tanjom Mlakić, održana manifestacija "Dani narodne baštine - Rujanski susreti 2015."

Udruga "Stari hrast 2000." iz Novog Travnika, na čelu s predsjednicom Tanjom Mlakić, organizirala je održavanje manifestacije pod nazivom "Dani narodne baštine - Rujanski susreti 2015.". Manifestacija je u kalendaru UHAKUD-a u BiH i kalendaru CIOFF-a te pod pokroviteljstvom UNESCO-a, piše Večernji list.

Ova pozornosti vrijedna kulturna manifestacija trajala je četiri dana, a počela je koncertom "Kad čuješ tambure" održanim u Domu kulture u Novom Travniku uz nastup tamburaških orkestara Novotravničke lole i "MAK" iz Trnovca u RH. Ove godine dio programa Rujanskih susreta održan je u Centru za kulturu u Travniku, a Travničanima su se u petak, 4. rujna, predstavili folklorni ansambli KUD "MAK" Trnovec iz RH i HKPD bunjevačkih Hrvata "Matija Gubec" iz Tavankuta u Bačkoj u Republici Srbiji. Trećeg dana manifestacije u Domu kulture u Novom Travniku održana je smotra tradicijskog folklora, a dio tog za oči i uši vrhunskog kulturnog ugođaja mimohod ulicama grada pokvarila je kiša. Međutim, brojni ljubitelji kulturne baštine Hrvata iz BiH, RH i Srbije, iz Novog Travnika, ali i drugih mjesta Lašvanske doline, u dvorani Doma kulture uživali su, više od dva sata, u lijepim i živopisnim narodnim nošnjama, glazbi, plesu..., te nagrađivali izvođače burnim pljeskom i ovacijama. A nastupili su: KUD "Mokro" Široki Brijeg, KUD "Izvor" Žabljak - Usora, HKD "Napredak" Bugojno, HKUD "Zora" Struga i Gorica - Čapljina, HKUD "Rodoč" Rodoč kod Mostara, HKUD "Župa Zovik" Gornji Zovik, Distrikt Brčko, HKUD "Vrioštica" Vitina, IFD "Paklarevo" Paklarevo, Travnik, KUD "MAK" Trnovec, Hrvatska, bunjevački Hrvati članovi HKPD "Matija Gubec" Travankut iz Srbije, KUD "Hrvatska žena kraljica Katarina Kosača" Novi Travnik i KUD "Stari hrast 2000." Novi Travnik.

Završni dio ove uspješno organizirane, kvalitetne i dobro posjećene manifestacije "Dani narodne baštine - Rujanski susreti 2015." održan je u novotravničkom prigradskom naselju Rankovići, na vanjskoj sceni Udruge "Zavičajna zbirka Baština - Rankovići" Novi Travnik. A riječ je o petom uzastopnom Sajmu tradicijskih obrta i rukotvorina, proizvedenih i izrađenih od raznih materijala, a ne mali broj izložaka, zanimljivih i maštovitih, imao je i izraženi umjetnički štih. Sajam je posjetilo više od tisuću Novotravničana, Novobiljana, Vitežana...

A sajmu s više od 25 izlagača s područja cijele središnje Bosne posebnu čar svojim nastupima, lijepim pjesmama, plesovima, glazbom, razdraganošću..., dali su bunjevački Hrvati članovi HKPD "Matija Gubec" Travankut iz Srbije te članovi KUD-a "MAK" Trnovec iz Republike Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?