U Derventi predstavljena knjiga "Zapisi o vremenu i ljudima derventskog kraja"; Violete Kovačević

Istraživanja derventskog kraja u dva povijesna i politička razdoblja - osmansko i austrougarsko

24.07.2023.
u 16:35

Knjiga sadrži 345 stranica, izvori su bili 121 knjiga uz mnoštvo novinskih članaka, u indeksu ima 1300 imena

U Derventi je, u Napretkovu domu, predstavljena knjiga "Zapisi o vremenu i ljudima derventskog kraja" autorice Violete Kovačević. Promocija je izazvala veliko zanimanje, a nazočilo joj je oko 120 osoba. Organizatori promocije bili su predsjednik Podružnice HKD-Napredak iz Dervente fra Mirko i IMIC (Internacionalni multireligijski interkulturalni centar) iz Dervente na čelu s Fadilom Pelešić.

Povijesni značaj

O knjizi je govorila Marica Popić Filipović iz Sarajeva, prof. etnologije i ruskog jezika, muzejska savjetnica u mirovini, naglasivši kako je u tom djelu prezentirana arhivska građa iz dvaju vrlo značajnih povijesnih i političkih razdoblja – osmanskog i austrougarskog - koja su ostavila duboke tragove u povijesti ovoga grada, pa i šire. Prikupljena građa odnosi se na dugo razdoblje od sredine petnaestog stoljeća i pada Bosne 1463., nakon čega je pripojena Osmanskom Carstvu, sve do kraja I. svjetskog rata 1918. godine i propasti Monarhije. Govori o povratku kršćanskog stanovništva predvođena franjevačkim svećenicima, sa širenjem raznih zanatski djelatnosti. Ovaj je kraj bio dostupan u mnogim situacijama i izlaz je našao u svim okolnostima. Sliku života u Derventi autorica upotpunjuje zapisima o vjerskom životu i gradnji vjerskih objekata, hodočašćima, praznovjerju stanovništva. Izgrađene su vjerske i narodne škole; počela je izgradnja vjerskih objekata svih vjera i osnivana su dobrotvorna i humanitarna društva.

Dugogodišnje istraživanje

Knjiga je popraćena i brojnim fotografijama, navela je također Marica P. Filipović. O knjizi je govorila i Ornela Rezinović, dipl. ing. grafičkih tehnologija, naglasivši da je ona rezultat dugogodišnjega istraživanja o političko-zemljopisnim i etnografsko-povijesnim događanjima u razvoju derventskog kraja i ulozi pojedinca u svim ovim situacijama. Knjiga sadrži 345 stranica, izvori su joj bili 121 knjiga uz mnoštvo novinskih članaka, u indeksu imena ima 1300 imena. Autorica Violeta Kovačević rođena je u Derventi, a već 44 godine živi i djeluje u Sarajevu. Sve je prošlo u lijepom multietničkom i multinacionalnom ozračju uz poštivanje i uvažavanje i jednih i drugih, kako treba i biti u Bosni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?