12 kratkih priča

Knjiga prožeta razborom i mudrošću

09.05.2024.
u 17:12

"Priča o njoj" knjiga je kratkih priča Miljenka Stojića koja obuhvaća povijesno razdoblje od Prvog svjetskog rata do danas na širem hercegovačkom području

Treća knjiga kratkih priča Miljenka Stojića, suvremenog hrvatskog književnika, novinara i franjevca, nosi naslov "Priča o njoj". Objavljena je krajem prošle godine u izdanju Matice hrvatske Čitluk i Matice hrvatske Opuzen. Prijašnji naslovi knjiga istog žanra su "Ne dirajte bijelog labuda" i "Propetlje". Dotičemo se Stojićeva književnog stvaralaštva punog poruka, simbolike, otkrivanja zapretanih istina i nade za bolje sutra.

Čitalačka publika

Kroz ovu vrstu književnog djelovanja autor ostvaruje najbolju i najširu suradnju s čitalačkom publikom. Već jedno stoljeće, koje obrađuje navedena knjiga, na našem hercegovačkom podneblju istina je bila grubo gažena i potiskivana u drugi plan. Onda se konačno postavlja jednostavno pitanje - što je istina i tko je istina? Dok ovo pišem i izgovaram, prebirem u mislima lijepi milozvučni glas velikog pape i sveca Ivana Pavla II. na hrvatskom jeziku: "Isus Krist je Istina (Put i Život)". Miljenko Stojić ogleda se u pisanju raznolikih književnih djela. Prije svega, tu su brojne zbirke pjesama. Tu su i brojni ogledi. Na red dolazi dječja književnost, pa romani, književna kritika, prijevodi i multimedija. Uistinu imamo vrsnog i svestranog književnika. U svim se književnim rodovima ogledao i svugdje ostvario solidne rezultate. Njegovo područje javnog djelovanja zauzima vrlo širok krug tema kojima se bavi. Bio je vojni dušobrižnik u Domovinskom ratu.

Pokreće Informativni centar "Mir" Međugorje i Radiopostaju "Mir" Međugorje. Ostat će zabilježene njegove prve riječi koje izgovara na radiopostaji kao njezin pokretač i ravnatelj: "Hvaljen Isus i Marija, dragi slušatelji, nalazite se na valovima Radiopostaje 'Mir' Međugorje, na frekvenciji 100,1 MHz". Miljenko Stojić idejni je začetnik povjerenstava za obilježavanje stratišta i grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća po općinama u Herceg Bosni te je pokrenuo inicijativu za ustanovljenje memorijalnog centra Groblje mira na Bilima. Groblje na Bilima simbol je stradanja Hrvata iz Hercegovine na mnogim križnim putovima. Drugi simbol stradanja Hrvata, kao da je u dosluhu s ovim, nalazi se istočnije, na Radimlji u Stocu.

Miljenko Stojić je vicepostulator postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

Ovaj autor, zastupljen u više književnih antologija, uvršten je u čitanke i lektiru hrvatskoga naroda u BiH. Navodim sve to kako bih naglasio njegov preširok krug poslova koje odrađuje na njivi Gospodnjoj i ljudskoj, od onih vjerskih pa do svjetovnih, a zapravo se sve svodi na ljubav za proslavu Božju i borbu za prava svoga hrvatskog naroda. To su prava koja hrvatskom narodu pripadaju po Božjem zakonu i pravednim ljudskim zakonima koje je hrvatski čovjek s ovih naših krajeva malo kada uživao, a tako i danas. Knjiga Miljenkovih kratkih priča "Priča o njoj" obuhvaća povijesno razdoblje od Prvog svjetskog rata do danas na širem hercegovačkom području. To razdoblje obilježeno je dvama svjetskim i Domovinskim ratom. Imamo tako tri prijelomna vremena s velikim kušnjama i upitnicima u kojima se našao hrvatski puk.

Hrvatski predstavnici u svim tijelima vlasti demokratskim se putem trebaju boriti i zalagati za ravnopravnost Hrvata s ostalim dvama konstitutivnim narodima u BiH. Tomu značajan obol mogu dati i umjetnici, kao što čini naš Miljenko, kao što to čini i moja malenkost. Možda će netko prigovoriti kako nigdje izričito ne piše u spomenutoj knjizi koju predstavljam o pravima hrvatskoga naroda. No, pozorno čitajmo knjigu.

Ona je vrlo razumljiva, približava nam sva zbivanja jednostavnim stilom pripovijedanja, nije opširna, obrađuje veliki broj tema u malom opsegu.

Sigurni u opstanak

Bogata je porukama, prožeta razborom i mudrošću i ne zamara. U relativno kratkom vremenu dobro postavlja dijagnozu i preporučuje lijek. Ono što u knjizi nije napisano, slijedi iz pročitanog štiva. Znači, na prvom je mjestu naš odnos prema Bogu pa čovjeku i okolišu u kojem živimo. Usavršavajući stalno taj odnos možemo biti sigurni za naš opstanak na ovim hrvatskim prostorima, poštujući sve koji u ovoj zajedničkoj državi žive. Posebno se doima sveobuhvatna tematika ovog vrijednog pregaoca o kojoj piše i izrazita simbolika njegova umjetničkog opusa.

Obratimo pozornost na to.

U spomenutoj je knjizi dvanaest kratkih priča: "Pivac", "Profesor", "Dragec, Mate, pravi", "Narodni neprijatelj u selu", "Minobacačka priprava", "Riki", "Adresa", "Maći", "Ne će dvaput", "Samo ja", "U planini" i "Glasnije". Autor je objavio tri knjige kratkih priča. Tri vremenska razdoblja predstavljena su u jednoj knjizi "Priča o njoj". Sedam je književnih vrsta u kojima se očituje književnik: pjesme, kratke priče, ogledi, dječja književnost, književna kritika, prijevodi i multimedija.

Na kraju poruka: "Štioče neznani, uzmi knjigu i čitaj!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?