Muke djece tirana

Od staljinovog nespretnog sina preko gadafijevog tinejdžera kome je otac htio unajmiti Beyonce za jednu noć

slike
24.09.2015.
u 06:15

Oni su svoja imena pisali u krvi a sa ovog svijeta su otišli u pakao bez razmišljanja o svojim djelima i žrtvama. Djeca najvećih mučitelja čovječanstva ostavljena su da lutaju u zlim sjenama svojih naslijeđa koja, čak i sada, bacaju dugu i mračnu sjenu na ljudsku povijest. Međutim što se uistinu dogodilo s djecom tirana, što ih je motiviralo, progonilo, pokretalo pa čak i zbog čega su se stidjeli, te jesu li ih njihovi očevi tretirali jednako kao i svoje žrtve. Sve ovo možemo otkriti zahvaljujući trudu spisatelja Jaya Nordingera koji je svoje spoznaje o tome pretočio u knjigu "Djeca monstruma".
Ovo monumentalno djelo počinje pričom o Adolfu Hitleru vjerojatno zaštitnim simbolom vladarskog zla u svijetu, ali riječ je ujedno i o kraćem poglavlju budući službeno nije imao djece. Međutim značajna je priča Francuza Jean-Marie Loreta koji tvrdi kako je vanbračni sin Hitlera. Naime prema njegovim tvrdnjama on je plod kratke ljubavi njegove majke i svjetskog zlikovca broj 1 tijekom njegova angažmana u 1. svjetskom ratu. Sudeći prema fotografijama sličnost je doista velika.
Sušta suprotnost njemu bio je talijanski diktator Musolini koji je iz braka imao čak petero djece a iz izvanbračnih veza najmanje još toliko. 
Francisco Franco nacionalistički španjolski diktator imao je samo jednu kćer Carmen. Rođena je 1926 godine netom prije nego je njezin otac započeo brutalan građanski rat uz pomoć Nijemaca. Carmen se udala za playboya Cristabel Martinez Bordiu sa kojim je imala sedmoro djece a najstariji sin nazvan je po "slavnom" diktatorskom djedu.
Josif Staljin vladar čelične ruke pod čijom je tiranijom ubijeno oko 35 milijuna Rusa i drugih poznat je i po iznimnoj okrutnosti i čistkama. Imao je petero djece a prvi sin se zvao Konstantin Kuzakov i rođen je 1910. iz vanbračne veze sa Marijom Kuzakovom koja ga je služila tijekom egzila. Veliki šef SSSR-a nikada nije upoznao Konstantina ali se brinuo za njega tijekom svoje vladavine. Također je imao još djece iz različitih veza ali se sve to uspješno zataškavalo. Zanimljivo je da je i usvojio jedno dijeta a iz legitimnih brakova imao je dva sina i kćer sa dvijema suprugama. Njegov pravi sin Yakov pokušao se ubiti službenim pištoljem ali nije uspio na što je dikatator prokomentirao "Pa on nezna ni pucati ravno"-
Veliki Mao Zedong imao je 10 djece ali su neka umrla u različitim okolnostima ili prilikom poroda ili nešto kasnije. Njegov osobni psihijatar izjavio je: "Nikada na njemu nisam vidio nikakvu emociju glede toga."
Moammer Gaddafi libijski vođa ubijen tijekom "Arapskog proljeća". Troje njegove djece pobijeno je djelovanjem NATO avijacije a na kraju je i on u listopadu 2011. okončao svoj život. Jedan od njegovih sinova je zatražio sa suprugom azil u Alžiru a drugog su uhitile vlasti u Libiji gdje mu se trenutno sudi i koji prolazi iste slične torture kakve je i njegov otac provodio nad političkim neistomišljenicima o čemu postoje i uznemirujući videozapisi. 
Ova knjiga također obrađuje živote mnogih afričkih diktatora, Kim Jong iLa, Nikolaja Čaušeskua i sličnih. Zasigurno će pojavom na tržištu izazvati pravi val zanimanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?