SAZNAJEMO

Lagumdžija i Čović otvoreno o FBiH i svim problemima

Zlatko
VL FOTO
28.06.2013.
u 09:03

Četvorka i šestorka bile su teme razgovora lidera HDZ-a BiH i SDP-a, daljnje funkcioniranje, (ne)realizacija dogovora i aktualna politička situacija

Sastanak u Sarajevu jučer su iza zatvorenih vrata i očiju javnosti održali lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Kako doznajemo razgovor je trajao nešto više od sat vremena i dotaknute su mnoge teme, ali i problemi. Prvenstveno su otvoreni razgovori oko funkcioniranja šestorke na razini države i četvorke na razini Federacije BiH.

Analiza političkog stanja


Pokušali su analizirati cijelo stanje, aktualnu političku situaciju, posebice iz kuta novonastalih problema nakon nedavnih prosvjeda ispred Parlamenta BiH. Zastupnici iz reda Srba i Hrvata još uvijek ne dolaze na sjednice u Sarajevo zbog nesigurnosti. Kako smo doznali, i Lagumdžija i Čović tijekom razgovora dali su svoje viđenje problema posebice u Federaciji BiH i teškoj krizi u kojoj vlast funkcionira. Legitimni hrvatski predstavnici još uvijek nisu u vlasti u Federaciji BiH ni nakon dvije godine otkada je to jasno dogovoreno u okviru četvorke. Mnogi dogovori koje su četvorica lidera HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SDP-a i SBB-a dogovorili prema Hrvatima nisu ugledali svjetlo dana. Situacije je sve složenija iz mjeseca u mjesec, a sada je već jasno kako od rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH nema ništa je su određene stranke već počele pripremu za iduće izbore. Brojni su bili testovi suradnje i na žalost do sada nije nijedan prošao od promjena u javnim poduzećima, agencijama, institucijama i sl. Skupština HT-a Mostar na kojoj bi se trebale dogoditi promjene sazvana je za 18. srpnja, pa ostaje vidjeti hoće li se tada određeni dogovori i realizirati. Predsjednik HDZ-a BiH započeo je već protekli tjedan razgovore s predsjednicima drugih stranaka u Federaciji BiH.

Sastanci sa svim liderima

Sastao se s predsjednikom HDZ-a 1990. Božom Ljubićem i predsjednikom SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem s kojima je također analizirana situacija u FBiH te djelovanje unutar četvorke. Kako doznajemo, sljedećih dana bit će upriličeni i sastanci s liderima iz Republike Srpske. Nakon svih razgovora i ovisno o situaciji jer su najavljeni i novi prosvjedi u nedjelju vidjet će se i odrediti daljnje djelovanje, kako četvorke u FBiH tako i šestorke na državnoj razini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?