FUP bez nadzora

Mandat Uredu za pritužbe istekao prije godinu dana

Federalna
22.02.2013.
u 10:11

Neovisni odbor neovisni odbor ne može raditi jer ne prima naknadu za rad

Građani FBiH trenutačno nemaju kome prijaviti određena zlodjela i neprofesionalnost, kao i propuste u radu pripadnika policije budući da je predsjedniku i članovima Ureda za pritužbe javnosti mandat istekao 11. 3. 2012. Na ovaj problem je upozorio i sam ministar unutarnjih poslova FBiH Predrag Kurteš koji je sredinom siječnja ove godine na Parlament Federacije BiH, Zastupnički dom uputio informaciju o stanju u tom tijelu.

Povjerenstvo za izbor

U toj informaciji se navodi kako Ured ne vrši svoju zakonsku funkciju. “Nakon provedene natječajne procedure, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova je u skladu s odredbama člana 50 Zakona o unutarnjim poslovima FBiH povjerenstvima za izbor i imenovanje oba Parlamenta FBiH aktima od 21. i 23. 3. 2012. dostavilo prijedlog po tri kandidata za odabir predsjednika i članova Ureda, nakon čega bi federalni ministar posebnim riješenjima imenovao ured za pritužbe javnosti u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova. Prijedlog odabranih kandidata koji bi bili imenovani dosada nije dostavljen Ministarstvu”, stoji u informaciji potpisanoj od ministra Kurteša. Navedeno tijelo nije jedino koje trenutačno ima poteškoća u obavljanju svojih djelatnosti. Naime, Neovisni odbor, tijelo koje treba vršiti izbor i imenovanje, kao i kontrolu rada direktora Federalne uprave policije, već neko vrijeme je nepotpun. Konstituirajuća sjednica novog saziva Neovisnog odbora održana je 8. 12. 2011. Branka Šekarić, član Odbora, 21. 6. 2012. dala je ostavku na članstvo u Neovisnom odboru jer je izabrana za nositelja izvršne funkcije. Od datuma njene ostavke do danas Parlament FBiH nije raspisao javni oglas za izbor novog člana Odbora, tako da Odbor trenutno radi sa šest članova. U razdoblju od 8. 12. 2011. do 26. 12. 2012. Neovisni odbor je održao 12 sjednica, na kojima je razmatrao ukupno 44 točke dnevnog reda. “S obzirom na navedeno, želimo Vas podsjetiti da članovi Odbora od dana imenovanja pa sve do danas nisu primili naknadu za svoj rad, a naknadu za putne troškove su ostvarili samo jednom, tj. članovi Odbora koji imaju pravo na putne troškove.

Bez naknade

Administrativno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je na svojoj sjednici od 20. 12. 2011. zauzelo stav da nema potrebe za donošenjem nove odluke, nego da će se i dalje primjenjivati odluka o isplati naknade članovima Neovisnog odbora kojom je utvrđena visina naknade u iznosu koji se dobije kada se koeficijent 1,00 pomnoži s osnovicom koju utvrđuje Vlada FBiH”, stoji u molbi za reguliranje isplate naknada članovima Neovisnog odbora upućenoj na adresu Parlamenta FBiH, kao i Doma naroda.

Iz Neovisnog odbora, nadalje, navode kako smatraju da se zadržavanjem ovakve situacije rad Neovisnog odbora dovodi u pitanje, što se ujedno može smatrati i kao pritisak na neovisni i profesionalan rad Neovisnog odbora, čime se omogućava samovolja direktora Federalne uprave policije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?