INTERNET

Među korisnicima tri četvrtine su u dobi od 15 do 24 god.

internet
VL FOTO
08.01.2011.
u 12:18

Iako je broj korisnika rastao i u Federaciji i R. Srpskoj, on je ipak bio nešto veći u FBiH (41% naspram 26%).

Prema rezultatima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u Bosni i Hercegovini, zaključno s 31. 12. 2009. godine evidentirano je ukupno 399.329 internetskih pretplatnika, dok se procjenjuje da je u istoj godini bilo 1,421.540 internetskih korisnika, odnosno da je stopa korištenja interneta u BiH za 2009. godinu iznosila 37 posto.

Statistika pokazuje da je u 2009. godini dominantna vrsta internet pristupa bio xDSL pristup, čiji broj pretplatnika čini 43 posto od ukupnog broja internetskih pretplatnika u BiH. Na drugom mjestu nalaze se pretplatnici dail-up pristupa koji je i dalje značajno nazočan u BiH (putem analognog modema i ISDN) i čiji broj pretplatnika čini 26,8 posto od ukupnog broja internet-pretplatnika.

Podaci dani u tom izvješću pokazuju da je korištenje interneta u BiH u stalnom porastu, s posebnim naglaskom na upotrebu širokopojasnih usluga.

Kako je to slučaj s većinom noviteta, tako su i internet u prvome redu prihvatile mlađe generacije, posebice oni u dobi od 15 do 24 godine među kojima se njih gotovo tri četvrtine služi internetom. Studenti i učenici su skupina koja najviše od svih ponekada se služi internetom (84%), a slijede ih stalno zaposleni među kojima oko polovice koristi ove usluge, dok među umirovljenicima nalazimo samo oko 4% korisnika. Iako je broj korisnika rastao i u FBiH i RS-u, on je ipak bio nešto veći u FBiH (41% naspram 26%).

Slično se dogodilo i kada je riječ o spolu korisnika - tako je broj muških korisnika sada veći nego prije 6 mjeseci (s 35% na 38%), ali porast broja žena korisnika interneta ipak je bio nešto veći (skok s 28% na 33%), no i dalje muškarci čine više od polovice svih internetskih korisnika u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?