SB Županija

Ministar uvjeren da će postići dogovor sa sindikatima

ucionica
ARHIVA VL
16.02.2012.
u 10:20

U OŠ rade nastavnici sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom te je nerealno tražiti da budu plaćeni kao državni službenici

Nakon dvotjednog prekida nastave u svim osnovnim i srednjim školama SBŽ-a zbog snijega i niskih temperatura, nastavni bi se proces trebao nastaviti u ponedjeljak, doznajemo od Joze Jurine, ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta u Vladi SBŽ-a.

Početak nastave

No, početak nastave u osnovnim školama do posljednjeg je trenutka neizvjestan jer u petak je najavljen novi sastanak pregovaračkih timova Vlade SBŽ-a i sindikata zaposlenih u osnovnim školama koji prijete štrajkom jer su kažu, nezadovoljni predloženim koeficijentima za obračun plaća. “Uvjeren sam da ćemo u petak postići dogovor sa sindikatima te da štrajka neće biti. Mi moramo biti svjesni da u osnovnim školama rade nastavnici iz tri platna razreda, sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom, te je nerealno tražiti da svi budu plaćeni kao državni službenici s visokom stručnom spremom. Također, ne stoji tvrdnja sindikata osnovnih škola da zaposleni u srednjim školama imaju i do 250 maraka veću plaću”, kaže Jurina. Uvjeren je da će nastava u svih 77 škola, 52 osnove i 25 srednjih početi idućeg ponedjeljka, odnosno da će se 38 tisuća učenika nakon dvotjednog prekida vratiti u školske klupe. “Ovakvu smo odluku donijeli nakon konzultacija na terenu. Mnogim učenicima bilo je zbog snijega nemoguće dolaziti u školu, a i krovovi na dosta školskih zgrada su stari i prijeti im mogućnost urušavanja. Tek nakon što smo razmotrili sve te okolnosti i otklonili probleme, donijeli smo odluku o početku nastave”, pojašnjava Jurina. Pred Ministarstvom, kojemu je na čelu od 3. studenog prošle godine kada je imenovana nova Vlada SBŽ-a, ovo su dosta ambiciozni planovi.

Brojni planovi

U prvom kvartalu ove godine planira se donošenje zakona o visokom obrazovanju, koji bi uredio stanje u ovoj oblasti, potom zakona o udžbenicima, a već u drugom kvartalu i zakona o predškolskom odgoju, zakona o strukovnom obrazovanju, izmjenena i dopuna Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i niza pravilnika koji prate navedenu zakonsku regulativu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?