SIRIJSKA KRIZA

Ministri obrane EU: Kemijsko oružje upotrijebio je Assad

komemoracija Darko Glavan
Foto: Marko Lukunić
1/2
06.09.2013.
u 12:05

Ministri su se složili da iza napada kemijskim oružjem 21. kolovoza stoji sirijski režim

Ministri obrane zemalja članica Europske unije složili su se da je sirijski režim upotrijebio kemijsko oružje u napadu na predgrađe Damaska 21. kolovoza, prenosi Voice of Russia.

- Postoje mnogi znakovi da je režim upotrijebio kemijsko oružje - rekao je litvanski ministar obrane Juozas Olekas na neformalnom susretu s kolegama iz ostatka Europske unije u Vilniusu.

Rasmussen: Trebamo Čvrst odgovor

Šef NATO-a Anders Fogh Rasmussen također je nazočio susretu i poručio kako međunarodna zajednica ima odgovornost provesti međunarodnu zabranu korištenja kemijskog oružja.

- Trebamo čvrst međunarodni odgovor na ono što smo vidjeli u Siriji, upotrebu kemijskog oružja od strane režima - rekao je Rasmussen.

Rasmussen je također pozvao ruske vlasti da se distanciraju od "apsurdnih" izjava političara Vladimira Žirinovskog, koji je rekao da bi trebalo okupirati baltičke zemlje koje podrže intervenciju u Siriji.

Van Rompuy: Samo političko rješenje

Zapadne sile dosad su za napad kemijskim oružjem spremno osuđivale sirijski režim, no postoje i oni koji tvrde da su napad zapravo izazvali pobunjenici. Američki predsjednik Barack Obama upravo je na tvrdnji da je režim Bashara al-Assada upotrijebio kemijsko oružje na civilima temeljio svoju inicijativu za vojnu intervenciju u Siriji.

Međutim, čelnici Europske unije jučer su na summitu G20 u Sankt Peterburgu jasno poručili da vojna intervencija nije pravo rješenje za sirijsku krizu.

– Ne postoji vojno rješenje za sirijski sukob, samo političko rješenje može okončati strašno krvoproliće, teška kršenja ljudskih prava i dugoročno razaranje Sirije – poručio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, a slično je mišljenje izrazio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije