Uskoro izbor

Mjesto glavnog tužitelja treba pripasti Hrvatima

Hrvati
27.11.2012.
u 09:24

Novi glavni tužitelj BiH moguće je da bude poznat do kraja ovog mjeseca

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH završilo je intervjue s kandidatima za mjesto glavnog tužitelja BiH i očekuje se kako će i izbor biti okončan po žurnom postupku.

Izbor vrlo brzo

Prema izvorima iz pravosuđa, ime glavnog tužitelja BiH moglo bi biti poznato i do kraja mjeseca, ovisno o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, odnosno broju članova, kako bi bili kompletirani za donošenje odluke. Naime, Jadranku Lokmić-Misiraču, v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH u VTSV-u je zamijenila Biljana Simeunović, tužiteljica Tužiteljstva BiH kojoj je 3.11.2012. istekao mandat na mjesto člana VSTV-a BiH. Na natječaj za glavnog tužitelja BiH se prijavilo 12 kandidata: Feliks Vidović, bivši ministar pravosuđa Federacije BiH, Goran Salihović, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu, Božo Mihajlović, zamjenik glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Ismet Šuškić, Miroslav Marković, Saša Sarajlić i Ranko Debevec iz Tužiteljstva BiH, Zekerijah Mujkanović, glavni tužitelj Distrikta Brčko, Zdenko Kovač, zamjenik glavnog tužitelja Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, Momir Zubac, direktor Pritvorske jedinice Suda BiH, Mladen Sarić i Midhat Hodžić. Jasno je da će glavni tužitelj morati dobiti podršku sve tri strane (Srba, Hrvata i Bošnjaka) pa i međunarodne zajednice, ali prije svega ono što je važno i o čemu se vodi posebna briga je - nacionalna zastupljenost, odnosno nacionalni balans među dužnostima u pravosuđu. Naime, trenutačno je na čelu Suda BiH Meddžida Kreso (Bošnjakinja), a Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Milorad Novković (Srbin). U ključnim pravosudnim dužnostima nema Hrvata, a pojedini srpski i bošnjački predstavnici su i obnavljali mandate. Prema svemu navedenom, vodeći računa kako i Ustav BiH nalaže o nacionalnoj zastupljenosti, novi glavni tužitelj BiH trebao bi biti Hrvat. Upravo prema Ustavu BiH, ali i svim drugim propisima koji su na snazi u BiH, nacionalna zastupljenost se mora poštovati. Na ključnim dužnostima u pravosuđu, ali tako i na drugim pozicijama pored Srba i Bošnjaka, Hrvati kao konstitutivni narod trebaju biti jednakopravni i zastupljeni.

Nacionalna zastupljenost

Kako se doznaje, VSTV BiH pored stručnih i profesionalnih referenci u kontekstu odluke vodit će računa upravo o nacionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda. Do sad je bilo problema oko nacionalnog balansa, te dužnosti koje su trebale pripasti Hrvatima i sada ih obavljaju predstavnici drugih naroda. Zakon o Tužiteljstvu BiH nametnuo je 2002. tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, a Tužiteljstvo radi od 2003. Marinko Jurčević je bio jedini Hrvat kao glavni tužitelj, ali je pod pritiscima međunarodne zajednice otišao prije isteka mandata. S obzirom na sve ono za što je nadležno ovo tužiteljstvo: terorizam, organizirani kriminal, ratni zločini, zaštita državnog poretka..., jasno je koliko je bitna ova dužnost i zašto je važno da bude imenovan netko tko će taj posao obavljati profesionalno, ali i isto tako da izbor bude i odraz nacionalne zastupljenosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?