KRIVOTVORENJE

Na bh. tržištu sokovi sumnjiva podrijetla opasni po zdravlje

sokovi
Arhiva Vl-a
30.08.2010.
u 07:46

Prodavač iz Banjaluke nudi stroj za punjenje sokova i obećava originalne recepte za Coca-Colu, Schweppes, Fantu i Radensku - za 2.700 maraka

Punionice sokova u kućnoj radinosti, kakvih je nakon rata u BiH bilo na svakom koraku, još nisu iskorijenjene. Proizvodi ovog unosnog biznisa - miješanja sokova i krivotvorenja etiketa, dostupni su u trgovinama i na prvi pogled teško ih je razlikovati od originala.

Oglas u novinama

Potvrđuje to i oglas u novinama u kome prodavac iz Banjaluke nudi stroj za punjenje sokova i obećava originalne recepte za Coca-Colu, Fantu, Schweppes i Radensku - sve po cijeni od 2.700 KM. Kupce koji se jave na oglas, uvjerava da je recepte za poznate brendove sokova nabavio iz Njemačke i da je to uhodan sustav zarade. Radio je donedavno i svoje proizvode, tvrdi, prodavao bez ikakvih problema, po cijeloj BiH, a najviše u Federaciji. “Nema šanse da se može vidjeti da sokovi nisu original”, uvjerava prodavač i dodaje da “ima i svoga čovjeka” koji prodaje ambalažu, piše Blic. I dok se na tržištu nudi krivotvorena Coca-Cola, koja je tako kopirana da je obični kupac ne razlikuje od prave, iz Udruženja potrošača upozoravaju da je to ne samo ilegalno nego i opasno po zdravlje. Mesud Lakota, predsednik Udruženja potrošača BiH, tvrdi da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu, jer sokove iz kojekakvih punionica nitko ne kontrolira. Koliko je djece svoje rođendane zalilo otrovom, nitko ne zna. “Inspektori ne rade svoj posao, a u međuvremenu su uhodani sustavi kopiranja - od ambalaže, čepova, etiketa, pa sve do bar-kodova.

Puni se u garažama

Sve se to puni u garažama i plasira na tržište, kao da je proizvod vrhunske kvalitete”, napominje Lakota naglašavajući kako se „ne smije zaboraviti da punionice otvaraju ljudi iz te branše, pa poznaju cijeli sustav“.

„Znaju odakle se i kako uvozi suha tvar, tko pravi ambalažu, tko štanca etikete... Tu je šteta ogromna i nije riječ samo o prijevari potrošača, nego i prijevari države “, kaže on.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?