konačno spašeni

Nakon dva mjeseca pod zemljom izvučeni prvi čileanski rudari

čile, rudari (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
13.10.2010.
u 07:13

Za izvlačenje svakog rudara bit će potrebno oko 20 minuta, a u satu će izvlačiti po jednog

Nakon nešto više od dva mjeseca provedena 625 metra pod zemljom, prva tri od 33 čileanskih rudara izvučena su tijekom noći na površinu zemlje.

Prvi rudar Florencio Avalos (31) izvučen je ujutro oko 5 sati po našem vremenu. Potom su izvučeni Mario Sepulveda (40) i Juan Illanes (52). Oni će zbog dobrog fizičkog stanja ako bude potrebno pomagati spasiocima u izvlačenju drugih rudara. Nakon njih iz komore izlazi deset najbolesnijih. Posljednji će komoru spasa napustiti šef smjene Luiz Urzua.

Za izvlačenje svakog rudara bit će potrebno oko 20 minuta, a u satu će izvlačiti po jednog. Očekuje se da bi ostali rudari trebali biti izvučeni u iduća 24 sata. Nakon što izađu, rudari odlaze na medicinski pregled, a ovisno o stanju bit će zadržani u bolnici. Rudari se izvlače pomoću metalne kapsule široke tek nešto više od pola metra, jedan po jedan, nazvanu Phoenix.

Na površini rudare dočekuju, uz njihove prijatelje i obitelji. Na mjestu događaja su i čileanski dužnosnici predvođeni predsjednikom Sebastianom Pinerom.

>>Pratite uživo izvlačenje rudara

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?