Zbrka

Obitelj Toše Proeskog još uvijek čeka svoj novac

toše (1)
Foto: Pixsell
1/3
16.10.2012.
u 13:00

Umjesto maksimalnih 40 tisuća kuna, koliko bi mogli dobiti, na njihov račun godišnje navodno sjedne manje od polovice iznosa.

Iako je Todor Toše Proeski preminuo prije pet godina, njegova obitelj ne može dobiti ono što je posmrtno zaradio. Otac Nikola i majka Dominika zakonski su nositelji autorskih i izvođačkih prava pokojnog sina, ali zbog institucionalnih peripetija ne mogu doći do novca koji im pripada.

Roditeljima dao pjesme

Umjesto maksimalnih 40 tisuća kuna, koliko bi mogli dobiti, na njihov račun godišnje navodno sjedne manje od polovice iznosa.

– Njegovi roditelji postali su zakonski nasljednici prava na korištenje snimljenih izvedaba u cijelom svijetu. Ali Tošine se pjesme još vrte samo u regiji, no ne i vani – kazao nam je Mario Kapetanić, voditelj pravne službe Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava.

Čekaju isplatu

Za emitiranje pokojnikovih pjesama (izvođačka prava) roditelji, doznajemo, godišnje dobiju od deset do 20 tisuća kuna. No, što je sa “skupljim”, autorskim pravima?

– S Tošom Proeskim nismo potpisali ugovor pa novac za njegova autorska djela šaljemo kolegama u Makedoniju, a oni obitelji – objasnila je Marina Ferić Jančić, glasnogovornica Udruge za zaštitu autorskih muzičkih prava. No, obitelj tvrdi da je istina drukčija.

– Hrvatski ZAMP u ovih pet godina obitelji nije isplaćivao novac pa ćemo, u nadi da će tada sve biti u redu, sve poslove preseliti u Makedoniju – kazao nam je Slaven Risteski, zet pokojnika. O kojem je iznosu riječ nije mogao reći, ali u pet godina, doznajemo, taj bi dug mogao doseći i do sto tisuća kuna. Što se tiče zarade T. Proeskog od prodaje posmrtnog albuma “The Hardest Thing”, Risteski tvrdi da je obitelj sav novac prepustila izdavaču, producentskoj kući Award Entertainment.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije