RADOJE VIDOVIĆ:

Očekujemo da Ustavni sud žurno reagira na zahtjev za smjenu

radoje
05.07.2012.
u 09:24

- Logično bi bilo da Budimir i Kebo podnesu ostavke i omoguće da se izvrši brza rekonstrukcija vlasti - kaže Vidović

Proces rekonstrukcije vlasti sukladno dogovoru stranaka nove parlamentarne većine nastavljen je izborom novog predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Tu će dužnost ubuduće obnašati Radoje Vidović iz HDZ-a BiH, koji je do sada bio predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda. S njim smo razgovarali samo nekoliko sati nakon što je preuzeo ured i upoznao se s novim suradnicima.

Do promjene na čelu Doma naroda nije došlo lako, usprkos činjenici da nova parlamentarna većina ima dvije trećine glasova u ovom domu?

Bili ste svjedoci opstrukcija na samoj sjednici, iako je sjednica sazvana i dnevni red predložen sukladno poslovniku i važećim propisima. No, dosadašnja predsjedateljica i jedan manji broj izaslanika na kraju ipak nisu mogli spriječiti legitimne zahtjeve većine izaslanika. Posebno sam zadovoljan što se pokazalo da osim opće većine nova parlamentarna većina ima i narodni legitimitet, jer uključuje većinu i hrvatskih i bošnjačkih i srpskih glasova u Federaciji BiH. Zadovoljan sam i što je dvije trećine izaslanika zatražilo smjene Živka Budimira i Mirsada Kebe i u svakoj demokratskoj zemlji bi bilo logično i očekivano da oni sami podnesu ostavke kada se suoče s takvim zahtjevom.

Izaslanici iz SDA su na samoj sjednici iznijeli niz optužbi, posebno prema kolegama iz hrvatskog kluba. Tvrde da Hrvati žele kreirati politiku Bošnjaka i da se narušava bošnjački nacionalni interes. Kako to komentirate?

To je obično izvrtanje činjenica. Nikada Hrvati nisu birali drugima predstavnike. Znate da se mi već godinama borimo za pravo Hrvata da sami biraju svoje predstavnike i bilo bi apsurdno da mi pokušavamo drugima birati predstavnike. Mi smo samo zatražili sazivanje izvanredne sjednice i izbor legitimnog rukovodstva Doma naroda. Mi nikada nismo priznavali izbor Karoline Pavlović, jer iza nje ne stoji hrvatski legitimitet. Izaslanici iz SDA u Klubu Bošnjaka su pokušali stvari istrgnuti iz konteksta i izvrnuti činjenice. Zna se, naime, da je za SDP i SBB glasovala većina Bošnjaka i stoga su optužbe SDA potpuno neutemeljene.

Je li izvršena primopredaja dužnosti između bivše predsjedateljice i Vas kao novog predsjedatelja? Jeste li službeno preuzeli ured?

Službeno nije izvršena primopredaja. Dali smo nalog da se formira povjerenstvo koje će izvršiti primopredaju i mislim da tu neće biti nikakvih problema. U uredu sam već od jutros (srijeda), a očekujem da povjerenstvo sačini izvješće o stanju o materijalno-tehničkim sredstvima, o utrošku sredstava i sve ostalo što je neophodno u ovakvim situacijama, kako bi se mogla obaviti i službena primopredaja sa svim zapisnicima u idućih dan ili dva. No, i bez toga ja sam počeo s radom kao predsjedatelj Doma naroda.

Sada imamo situaciju da je rekonstrukcija vlasti na zakonodavnoj razini okončana. Kakva su vaša očekivanja kada je u pitanju rekonstrukcija izvršne vlasti u Federaciji?

Logično bi bilo da Budimir i Kebo podnesu ostavke i omoguće da se izvrši brza rekonstrukcija vlasti i da nova parlamentarna većina preuzme odgovornost za stanje u Federaciji i ponudi rješenja za izlazak iz političke, a i gospodarske krize. Međutim, zbog njihovog dosadašnjeg ponašanja ja ne očekujem da će oni postupiti tako. Oni na sebe preuzimaju odlučivanje u ime naroda, bolje znaju od svih naroda i građana Federacije tko treba biti u vlasti. Takvo ponašanje je svojstveno diktatorima iz nekih prošlih vremena. Ono što ćemo mi raditi je da ćemo koristiti ustavne i zakonske mogućnosti. Već smo prikupili dvotrećinsku većinu u Domu naroda i pokrenut ćemo postupak smjene Budimira i Kebe pred Ustavnim sudom.

Za to vam je potrebna i dvotrećinska većina u Zastupničkom domu. Očekujete li da će ona brzo biti osigurana?

Da. Ponavljam da bi najlogičnije bilo da njih dvojica podnesu ostavke, a ako to ne urade očekujem da se prikupi dvotrećinska većina i u Zastupničkom domu i da Ustavni sud brzo reagira, jer je ovo očito kršenje Ustava s njihove strane. Oni ne poštuju izbornu volju građana i dovode sve nas u neizvjesnu situaciju.

Iz Ustavnog suda FBiH stižu najave kako oni zbog kadrovske nepopunjenosti i godišnjih odmora neće moći odlučivati o bilo kakvom zahtjevu ili apelaciji prije jeseni. Mogu li godišnji odmori biti važniji od stanja u Federaciji?

Svi trebamo biti odgovorni i sve institucije trebaju djelovati žurno kako bismo došli do rješenja ove krize. Ne mogu konkretno komentirati rad Ustavnog suda, ali očekujem od njih da brzo reagiraju sukladno svojim ovlastima.

Jeste li već imali prigodu razgovarati s čelništvom Zastupničkog doma o prioritetnim zadacima Parlamenta FBiH u predstojećem razdoblju?

Razgovarao sam telefonom s predsjedateljem Zastupničkog doma i mi ćemo uskoro imati sastanak kako bi odredili prioritete u djelovanju Parlamenta Federacije. Naravno, jedan od tih prioriteta bit će nam rješavanje gorućih socijalnih i ekonomskih problema i pokretanje velikih infrastrukturnih projekata. Nastojat ćemo stvoriti uvjete i za bolju poslovnu klimu u Federaciji, ali i rješavati politička pitanja koja opterećuju Federaciju, kao što je odnos entiteta i županija.

Ako ipak ne dođe do brze rekonstrukcije federalne Vlade i ona neko vrijeme nastavi raditi u sadašnjem sastavu, očekujete li da će moći odgovoriti svim izazovima i kvalitetno servisirati Parlament?

Ja mislim da se to neće dogoditi i da neće biti potrebe da Vlada nastavi dugo raditi u sadašnjem sastavu. Očekujem da stranke nove parlamentarne većine vrlo brzo uđu u Vladu i da će ona u punom kapacitetu moći odgovoriti zadaćama koje stoje pred njom. O toj opciji koju spominjete mi čak i ne razmišljamo, jer je jasno da samo Vlada u punom kapacitetu, iza koje stoji čvrsta parlamentarna većina, može u potpunosti odgovoriti svim zadaćama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?