Izvanredno stanje

Od smjene nelegalne vlasti u FBiH četvorka ne odustaje

Četvorka
10.05.2013.
u 09:32

Zajednički cilj – vratiti Federaciju u ustavne i zakonske okvire...

Federacija BiH danas je jednako daleko od rješenja krize kao i prije godinu dana. Izvanredno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pokazalo je da ni ovo tijelo nema rješenja za izlazak iz agonije u kojoj se Federacija nalazi.

Razlike unutar četvorke

Sve su primjetnije i razlike u stavovima unutar parlamentarne većine koju čine SDP, HDZ BiH, HDZ 1990. i SBB. To je i logično, jer ove stranke nastupaju iz različitih pozicija. SDP posjeduje dio izvršne vlasti, dok se dva HDZ-a pa i SBB praktično nalaze u oporbi. Pitanje rekonstrukcije izvršne vlasti sve više postaje deplasirano. Politički bi bilo čak pomalo i naivno ulaziti u izvršnu vlast godinu dana pred izbore. S druge strane, očekivati od dva HDZ-a i SBB-a da budu glasački stroj za političke projekte i bitke SDP-a potpuno je nerealno. Usprkos tomu, potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kaže da se ne smije odustati od povratka Federacije u ustavne i zakonske okvire. Nije ovdje stvar borbe za vlast, već naše obveze da štitimo ustav i zakone. Ne možemo odustati od smjene vlasti koja je neustavna, nelegitimna, a po ovim istragama vidimo da je još nekakva. U mnogim situacijama nije sporna politička volja, jer postoje realni problemi, budući da u Ustavu mnoge stvari nisu predviđene. Tu je i nepopunjenost Ustavnog suda koja ide na ruku onima koji nastoje opstruirati određene procese, ističe Čavara. I pored određenih slabosti i razlika u stranačkim stavovima, njegova je ocjena da će “četvorka” za sada ostati na okupu. Pokreće ih, kaže, zajednički cilj – vratiti Federaciju u ustavne i zakonske okvire. No, teško da bilo tko u ovom trenutku može procijeniti što nosi vrijeme, poglavito ako se zna da polako ulazimo u predizbornu kampanju.

Problemi i u državi

Zbog problema u Federaciji u drugi plan je pala državna razina i procesi koji su tamo prioritetni. Na žalost, i tu situacija nije ružičasta, jer nema vidljivog napretka na ključnom zadatku, a to je provedba presude “Sejdić i Finci”. Vladajuća “šestorka” je tu, između ostalog, ovisna i o političkoj volji sedme stranke – SDA. Bez njihovih glasova bilo kakvo rješenje teško može dobiti dvotrećinsku većinu u državnom Parlamentu. No, i one stvari koje može rješavati sama „šestorka“ ne rješava. Najbolji primjer za to je usvajanje seta zakona dogovorenih na razini lidera ovih stranaka. Većina njih još nije prošla ni filtar Vijeća ministara, a o parlamentarnoj proceduri da i ne govorimo. Svi rokovi odavno su probijeni, a novi još nisu ni postavljeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?