Požar

Park prirode spašen od vatre

Blidinje
10.09.2012.
u 09:41

Požar zaprijetio svetištu Kedžara i grobu Dive Grabovčeve, planini Vran

Da u akciju nije u posljednji trenutak stigao protupožarni turski helikopter Ka-32, od poznatog jelom obraslog svetišta Kedžara, gdje se nalazi grob Dive Grabovčeve, a koju je iz ljubomore u vrijeme turskog carstva, ubio turski beg Kopčić, ostalo bi nepregledno crnilo, prah i pepeo.

Prijetilo uništenje parka

Dio takvog katastrofičnog dekora, ostao je na ovom mjestu nakon požara koji se velikom brzinom u samo nekoliko sati prijetio raširiti na čitavi prostor prirodnog parka Blidinje, ekološki zaštićenog mjesta na kojem obitavaju brojne endemske vrsta bilja, drveća i životinja. Požar iza kojeg je ostala samo pustoš i sagorena debla jele i bora iz kojih su u vrijeme dolaska “Večernjakove” ekipe još pušio gust dim, prijetio je preko svetišta Kedžara prijeći na Vran planinu. Kako su nam priopćili mještani, vikendaši, koji su zajedno s vatrogasnim postrojbama krenuli u gašenje silovitog požara, golemi kompleks šume na Vran planini, zaštićen je u posljednji trenutak, i to tek kad su u pomoć stigli turski i helikopter Oružanih snaga BiH zajedno s Vatrogasnom službom općine Tomislavgrad. Vatrena stihija koja je pod još nerazjašnjenim okolnostima izbila u subotu prijepodne jučer se spustila prema Sovićima i Doljanima. Gusti dim vijorio se cijeli dan na brdima iznad spomenutih mjesta, koji je bilo nemoguće ugasiti zbog nepristupačnosti terena. “Sad je ovo pod kontrolom. Barem se nadamo, u subotu je bila prava katastrofa”, opisuju stanje na požarištu djelatnici Vatrogasne postrojbe iz Jablanice, koji požare ovog ljeta stalno gase, kako ističu, više do dva mjeseca. Plameni jezici jučer su “napali” šumu prema Parku prirode Blidinje, a širenje i onako velike vatrene linije, s naprtnjačama i s dvije do tri prastare cisterne sprječavalo je 20-ak vatrogasaca. U blizini groba Dive Grabovčeve, crnilo, garež iz kojeg na mjestima još kulja slaba vatra. Borovi, jele nisko raslinje i trava potpuno je uništila vatrena stihija. Iza potpuno crnih kamenih gromada širio se jaki dim, koji se rasuo dolinom Parka prirode Blidinje.

Spašena stočna farma

Cijelu noć pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Tomislavgrada, Rame, Jablanice i Sarajeva proveli su na opožarenom području dok su horizont iznad Blidinja obasjavali veliki plameni jezici. Kasno navečer spriječeno je širenje vatre prema Vran planini i Blidinju, dok se zbog, strmog, i nepristupačnog terena jedan krak požara proširio prema Sovićima. Zbog ozbiljnosti situacije, u pomoć je pristiglo i 20-ak vojnika OS-a BiH, kao i djelatnici Parka prirode Blidinje. Kako pričaju vatrogasci, vjetar se u jednom trenutak smanjio, a u pomoć su pristigla dva protupožarna helikoptera, izbjegnut je najgori mogući scenarij, iako su štete onako velike na prirodni i ekosustav parka. Situacija je zadovoljavajuća, spriječen je požar koji se širio prema gustoj borovoj šumi, očekujemo da ćemo požar skoro lokalizirati. Situacija je u subotu bila alarmantna, ali zahvaljujući naporima vatrogasnih društava iz Jablanice, Tomislavgrada, Rame, Sarajeva požar je stavljen pod kontrolu, tvrdi Omer Drežnjak, zapovjednikom vatrogasnog društva Jablanica. Spomenimo da je u jednom trenutku požar s Kedžare ugrozio tri stambena objekta i farmu s oko 1000 ovaca, kao i svetište Kedžara gdje se nalazi grob Dive Grabovčeve. Ekološki i botanički stručnjaci trebat će ispitati koliko je požar uništio endemske vrste bilja poput runolista, planinskog encijana munike, crnog bora, smrče, jele, tise. Štete su barem iz onoga što se jučer dalo vidjeti na terenu velike. Hektari šume niskog raslinja pretvoreni su u garež, a krivac za požar još je nepoznat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?